De gouverneur van de Amerikaanse staat laat een formeel onderzoek uitvoeren naar de aanschaf, inzet en überhaupt het nut van de topmodellen Cisco-routers die in juli 2010 zijn aangeschaft. Veel van die zware glasvezelrouters staan nog opgeslagen in pakhuizen, meldt de Charleston Gazette. Die lokale krant heeft de affaire in mei vorig jaar al aan het licht gebracht, mede op basis van interne mails. Daarin werd de aanschaf al vantevoren als 'overkill' bestempeld.

Handjevol pc's

Het gaat om routers voor campussen en grote ondernemingen, met minstens 500 aansluitingen per apparaat tot een maximum van enkele tienduizenden eindgebruikers. West-Virginia heeft de netwerkapparaten à 22.600 dollar per stuk bijna drie jaar terug aangeschaft, met geld van de federale overheid uit een economisch stimulansfonds. Die 'subsidie' van in totaal 126 miljoen dollar was voor het uitbreiden van breedbandinternet in de staat.

Met een deel van dat geld voor staatsbreed snel internet zijn de ruim duizend zware Cisco-routers aangeschaft. De bedoeling was die netwerkapparaten te plaatsen in publieke gelegenheden, zoals dorpsscholen, openbare bibliotheken, lokale planningsbureaus, gezondheidscentra, politiebureaus, en county-rechtbanken. Op sommige van die locaties zijn er slechts een handjevol, of slechts één, computers aanwezig.

Router + extra's

De kostbare apparaten zijn flink duurder uitgevallen dan de catalogusprijs doordat de staatsoverheid is gegaan voor aanvullende apparatuur. De 'kale' prijs voor de betreffende routers is 7800 dollar, maar daar bovenop zijn bijvoorbeeld insteekkaarten gekomen om de glasvezelrouters aan te kunnen sluiten op de T1-koperlijnen die nog in gebruik zijn. Dit in afwachting van de aanleg van glasvezelverbindingen naar afgelegen gebieden.

Door deze extra's is de prijs per router bijna verdriedubbeld. De staat heeft ook gekozen - en betaald - voor een garantieperiode van vijf jaar. De totale waarde van de deal met Cisco bedroeg 24 miljoen dollar. Ondertussen staat een deel van de gekochte routers nog altijd in pakhuizen van de staat, ongebruikt.

Behoefte-onderzoek ná de koop

Gouverneur Earl Ray Tomblin laat deze miskoop nu onderzoeken door een groep van technologie-experts uit zowel de staatsoverheid als de zakenwereld. Daarbij worden de ruim 1100 publieke locaties in de staat onderzocht en hun behoefte aan de krachtige campusrouters in kaart gebracht. Enkele honderden van de Cisco-apparaten zijn al wel geïnstalleerd.

Deze keuring moet 30 dagen in beslag nemen. De staat heeft al in overweging het inzetten van lichtere routers, die dan dus eventueel omgeruild moeten worden voor de topmodellen. Cisco heeft verklaard routers terug te willen nemen als West-Virginia geen gepaste locaties voor ze kan vinden. Daarnaast heeft de fabrikant gratis de garantie verlengd, zodat de gekochte en deels ongebruikte apparaten nog tot eind 2016 ondersteuning genieten.