Dat is de uitkomst van een schikking die advocaten van het bedrijf in een class action-rechtszaak tot stand hebben gebracht. Western Digital werd door een groep consumenten beschuldigd van misleiding omdat de capaciteit van de harde schijven in werkelijkheid iets kleiner is dan op de verpakking staat vermeld.

Zo blijkt een harde schijf van Western Digital van 80 GB in werkelijkheid maar ruimte te bieden aan 74,4 GB aan data. Gemiddeld is het verschil ongeveer 7 procent, stellen de aanklagers. Daarom spanden ze eerder dit jaar een gezamenlijke rechtszaak aan.

De harddiskfabrikant heeft nu ingestemd met een schikking waarin staat dat gedupeerde consumenten gratis backup- en herstelsoftware krijgen, plus nog een tegoedbon van 30 dollar.

Deze schikking is geen schuldbekentenis, benadrukt Western Digital. Het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. Het verschil in opslagcapaciteit is volgens de fabrikant veroorzaakt doordat het bedrijf er een andere definitie van 'gigabyte' op na houdt. Western Digital gaat ervan uit dat 1 GB overeenkomt met 1 miljard bytes. Besturingssystemen zoals Windows en Apple gaan ervan uit dat 1 GB gelijk is aan 1.073.741.824 bytes.

Gedupeerden die hebben ingetekend voor de class action-rechtszaak hebben tot 15 juli de tijd om aanspraak te maken op hun vergoeding.