Andrew Ng, onderzoeker van Stanford University, heeft een team van 30 computerexperts samengesteld om een einde te maken aan de frustraties die het in elkaar zetten van Ikea-meubels volgens hem met zich meebrengen. Een door Ng en zijn team te ontwikkelen robot moet in staat zijn zelf een boekenkast van het type 'Billy' te monteren.

Ng is ervaringsdeskundige op het gebied van Billy's. "Ik heb zelf twee Billy's voor mijn appartement gekocht en toen ik mij door het monteren van de eerste kast had geworsteld, merkte ik dat ik opzag tegen het vooruitzicht er nog een te moeten doen", zo verklaarde de assistent-hoogleraar tegenover The Sunday Times.

"Het was geestdodend werk en ik wist dat er heel wat leukere dingen waren die ik kon doen dan het onder de knie krijgen van de Billy", aldus de 30-jarige Ng. De onderzoeker wil mensachtige robots nieuw leven inblazen met zijn Billy-bouwer.

"De meeste wetenschappers zien geen heil meer in menselijke robots en concentreren zich op kleine robots die één taak uitvoeren, zoals chips die afwasmachines en automatische stofzuigers aansturen", aldus Ng. "Ik wil deze technieken combineren in een robot die meer taken kan uitvoeren. Het bouwen van een boekenkast vanuit het niets, zonder een specifieke programmering, is de ultieme uitdaging."

Billy Buster

Volgens Ng moet de robot zich kunnen verplaatsen en heeft hij kracht nodig om met de verpakking om te kunnen gaan. Ook moet hij handig genoeg zijn om de juiste schroeven te kiezen en moet hij kunnen zien waar die schroeven in moeten.

Ng denkt dat het bouwen van zijn 'Billy Buster' drie tot tien jaar duurt. Het onderzoeksteam heeft inmiddels een robot gefabriceerd die deuren kan openen en afwas in de afwasmachine kan stoppen, zo meldt The Sunday Times.

Een woordvoerster van Ikea verklaarde tegenover de Britse krant het nieuws te verwelkomen. "Ik zou hem zeker willen hebben", aldus Wendy Clark van Ikea.