De uitgever van wetenschappelijke tijdschriften Springer trekt 16 artikelen in, nu blijkt dat ze complete onzin zijn, automatisch gegenereerd door een briljant tooltje genaamd SCIgen. Ook het gerenommeerde Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) heeft meer dan 100 artikelen verwijderd waarvan niemand door had dat het apekool was, meldt Nature.

Overtuigende jargonbrei

Het zijn de laatste gênante voorbeelden dat het proces van peer reviewing van artikelen vóór publicatie vaak een wassen neus is. SCIgen, als grap ontwikkeld op het MIT, teistert al jaren de academia met hilarische fake papers, die regelmatig worden geaccepteerd door tijdschriften of conferenties.

Dit programma creëert zelf 'wetenschappelijke artikelen' door het min of meer random husselen van technisch jargon en informaticaterminologie, compleet met nietszeggende grafieken. Blijkbaar overtuigend genoeg om peer reviewers en uitgevers te intimideren dat er hier sprake is van belangwekkende doorbraken.

Script met script bestrijden

Maar de Franse wetenschapper Cyril Labbé heeft iets slims bedacht: niet de mens, maar de computers zelf is veel beter om een computer die zich voordoet als mens te ontmaskeren. Hij schreef het scriptje SCIgen detection dat feilloos alle door SCIgen gegenereerde artikelen eruit pikt. Labbé heeft zo de afgelopen jaren al talloze nepartikelen achterhaald en aangemeld.