Dat is de strekking van een voorstel van Christopher Smith, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer).

It-bedrijven, zoals Yahoo en Microsoft, zouden de Chinese politie alleen informatie over gebruikers mogen geven, als het Amerikaanse ministerie van Justitie daar toestemming voor heeft gegeven. Op die manier moet worden voorkomen dat Amerikaanse bedrijven meewerken aan de onderdrukking van Chinese internetgebruikers.

Eén van de merkwaardige gevolgen van het wetsvoorstel zou zijn dat bijna alle Amerikaanse bedrijven die een website in China hebben, deze naar elders moeten verplaatsen. Volgens CNet, dat een voorlopige versie van het wetsvoorstel van Smith heeft kunnen bestuderen, zijn de definities in het voorstel zo breed dat elke website met een zoekmogelijkheid uit China zou moeten verkassen. Directieleden van bedrijven die geen gehoor geven aan deze eis, kunnen voor een jaar achter de tralies verdwijnen, als het aan Smith ligt.

Vijanden

Het is de vraag of het voorstel van Smith, de Global Online Freedom Act geheten, daadwerkelijk wordt omgezet in wetgeving. Een vereiste voor de aanname van federale Amerikaanse wetgeving is dat ook de Senaat instemt met een vergelijkbaar voorstel. Op dit moment ligt er in de Senaat echter geen equivalent van de Global Online Freedom Act op tafel.

Vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven zal er waarschijnlijk de nodige kritiek zijn op het wetsvoorstel van Smith. Amerikaanse bedrijven zouden bij invoering van het voorstel een flink nadeel hebben ten opzichte van Chinese concurrenten.

Ook de digitale-burgerrechtenorganisatie de Electronic Frontier Foundation (EFF) is niet te spreken over het voorstel. "Er zijn soms situaties dat bedrijven de steun van de Amerikaanse overheid nodig hebben bij hun contacten met buitenlandse overheden. Dit wetsvoorstel schildert de bedrijven echter af als vijanden die onder de duim moeten worden gehouden", aldus Danny O'Brien van de EFF tegenover CNet.

Adolf Hitler

Het wetsvoorstel komt op een moment dat er forse kritiek is op it-bedrijven die actief zijn in China. Yahoo, Google, Microsoft en Cisco dansen te veel naar de pijpen van de Chinese overheid, zo klagen veel Amerikaanse politici.

Tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden kregen it-bedrijven die actief zijn in China, woensdag de wind van voren. Smith, die ook voorzitter is van de commissie van mensenrechten van het Huis, vergeleek samenwerking met de Chinese overheid met steun aan Adolf Hitler en de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Smith was niet de enige die afgevaardigde die de it-bedrijven van onder uit de zak gaf. Zo verweet Tom Lantos, een Democraat uit de staat Californië, de Amerikaanse it-bedrijven een 'misselijkmakende samenwerking met een regime van onderdrukking'.