Het Republikeinse Congreslid Michael Fitzpatrick diende deze week zijn DOPA in, een wetsvoorstel waarmee kinderen beschermd moeten worden tegen porno en pedofielen die via sociale netwerk-sites zoals MySpace.com contact proberen te leggen. In de Deleting Online Predators Act stellen Fitzpatrick en andere Republikeinen voor dat de toegang tot websites waarop kinderen contacten kunnen leggen en onderhouden, geblokkeerd wordt op scholen en in bibliotheken.

Met de wet richten de Republikeinen hun pijlen niet alleen op de netwerksites zoals Myspace, Friendster en Google's Orkut, maar ook op andere interactieve sites en diensten, zoals Blogger.com en instant-messaging programma's zoals MSN Messenger.

"Als kinderen de deur uit gaan naar school of naar de bibliotheek en daar toegang hebben tot sociale netwerk-sites, hebben we reden om ons zorgen te maken", motiveert Fitzpatrick zijn voorstel in een interview met Cnet.

Veiligheid

Minderjarigen vormen een groot deel van de gebruikers van dit soort online gemeenschappen, waarvan Cu2.nl de bekendste Nederlandse variant is. MySpace heeft de afgelopen weken veel in het werk gesteld om de zorg bij ouders en politici voor de veiligheid van hun kinderen weg te nemen. Een derde van alle werknemers is nu belast met het zorgdragen voor de veiligheid van de gebruiker.

Aanleiding voor de DOPA zijn verhalen van pedofielen die via online gemeenschappen contact leggen met kinderen en hen ertoe bewegen om elkaar te ontmoeten. De wet stelt dat bibliotheken en scholen de toegang moeten voorkomen tot "commerciële sociale netwerk-sites of chatrooms die minderjaringen de toegang verschaffen tot obsceen materiaal of seksuele avances."

Het wetsvoorstel van de Republikeinen vormt een uitbreiding van de Children's Internet Protection Act die toenmalig president Clinton in december 2000 tekende. De CIPA schreef voor dat scholen en bibliotheken met overheidssubsidie de toegang tot aanstootgevend materiaal moeten verhinderen.