Nog geen week na de miljardenovername door Facebook doet WhatsApp een grote strategische zet. De mobiele messenger, gekenmerkt door zijn simpele uiterlijk en functionaliteit, krijgt nog dit jaar een rechtstreekse belfunctie.

Dat maakt CEO Jan Koum bekend op de eerste dag van de Mobile World Congress in Barcelona. De spraakfunctie komt allereerst naar Android en iOS, later volgen ook Windows Phone en BlackBerry 10-toestellen, aldus persbureau Reuters.

WhatsApp heeft op dit moment 465 miljoen gebruikers. Zij konden elkaar al bellen via het contactmenu binnen WhatsApp, maar daarbij wordt geen gebruik gemaakt van VoIP.

Een nieuwe start voor VoIP?

WhatsApp wordt daarmee een rechtstreekse concurrent van Google Hangouts, BlackBerry Messenger, Line en het Aziatische KakaoTalk, allemaal chatapplicaties met spraak. Maar ook het haperende Skype van Microsoft moet zich mogelijk zorgen gaan maken. En wat te denken van reguliere bellen via mobiele providers? Hoewel er geen informatie wordt gegeven over prijzen, zou het vreemd zijn wanneer er kosten zijn verbonden aan bellen via WhatsApp.

Koum maakte ook direct een samenwerking bekend met KPN-dochter E-Plus. Samen zullen de twee bedrijven een mobiele dienst in Duitsland starten.