Gebruikers van BlackBerry 10 kunnen vanaf eind volgende maand geen gebruik maken van WhatsApp. Een medewerker van WhatsApp laat het Amerikaanse blog Crackberry weten dat het bedrijf geen plannen heeft voor ondersteuning van de chatapplicatie op het mobiele besturingssysteem dat 30 januari verschijnt.

Applicaties sinds oktober gekeurd

BlackBerry 10 moet een succes worden. De teloorgang van het ooit dominerende BlackBerry wordt producent RIM (Research In Motion) hoogstwaarschijnlijk fataal als het nieuwe mobiele OS niet aanslaat. Het noodlijdende RIM doet er dan ook alles aan om BlackBerry 10 te pushen, onder meer bij overheden, zo bleek afgelopen vrijdag.

Applicaties voor het besturingssysteem zijn al sinds 10 oktober in te dienen voor goedkeuring. App-makers kunnen een speciaal toestel voor ontwikkelaars aanvragen, dat gebaseerd is op de eerste testversie van het systeem. Andere grote sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Foursquare hebben bevestigd wel met apps voor BlackBerry10 te komen.

Nieuwe functies onthuld

Om ontwikkelaars enthousiast te maken kwam RIM eerder deze maand met een voorproefje. In een video demonstreerde de BlackBerry-maker alvast de nieuwe basisfuncties van het mobiele OS. Opvallend daarbij waren het vernieuwde applicatie-menu met live-informatie - vergelijkbaar met dat van Windows Phone 8 - en het berichtencentrum BlackBerry Hub dat alle ontvangen berichten van verschillende sociale media en e-mail verzamelt. WhatsApp zal daar vooralsnog geen onderdeel van uitmaken.