Chatdienst WhatsApp wordt feitelijk een virtuele mobiele provider en verkoopt nu aparte prepaid SIM-kaarten in samenwerking met E-Plus, de Duitse dochter van KPN.

Voor 10 euro krijgt de gebruiker 600 'eenheden' waarmee hij kan bellen, sms'en (is dat nog nodig dan?) of internetten. 1 eenheid is goed voor 1 minuut bellen 1 sms'je of 1 MB data. WhatsAppen is echter onbeperkt, het valt buiten de bundel. Alhoewel het een prepaidpakket is, is de gekochte bundel vreemd genoeg slechts één maand geldig.

Beer op de weg: netneutraliteit

De samenwerking, die in februari werd aangekondigd, is opmerkelijk te noemen, aangezien KPN drie jaar geleden abonnees nog juist extra wilde laten betalen voor het gebruik van WhatsApp. Het maakte hiervoor gebruik van Deep Packet Inspection. Door de ophef hierover kwamen de plannen om netneutraliteit wettelijk te verplichten in een stroomversnelling.

Over netneutraliteit gesproken, de WhatsApp-SIM zou in Nederland waarschijnlijk niet mogen. Iets dergelijks mag alleen als het ook als aparte dienst wordt aangeboden, los van internettoegang, stelde toezichthouder ACM vast na onderzoek van Sizz, een samenwerking tussen Vodafone en RTL.