Hiermee kun je niet alleen een deel van je wifi-aansluiting met bekenden of vreemden kunt delen, maar ook een wifi tegoed voor commerciële hotspots kopen.

Whisher werd vorig jaar al op DEMO 2007 gelanceerd. De software biedt de mogelijkheid om een verbinding te delen zonder de instellingen te veranderen. De gebruiker kan zelf bepalen wie het netwerk op mag. Whisher lijkt daarmee op Fon, met als verschil dat gebruikers ook kunnen besluiten om van hun zender/ontvanger een betaalde hotspot te maken.

Wifi Out lijkt duidelijk geïnspireerd door Skype Out, waarmee gebruikers naar vaste telefoonnummers kunt bellen. Het bedrijf heeft bundels ingekocht bij onder meer Swisscom, BT, Openzone, AT&R, Wayport en anderen en claimt een wereldwijd netwerk van zeker 60.000 hotspots. In Nederland zijn echter nog maar weinig Whisher-gebruikers, zo blijkt uit een overzichtkaart.

Boingo Wireless biedt eveneens de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende commerciële draadloze netwerken, maar kent alleen maandelijkse abonnementen, waarbij wifitegoed is inbegrepen. Whisher volgt dus meer de prepaid formule. Als het tegoed op is, betaal je gewoon bij. De software geeft voor betaalde hotspots het tarief per minuut aan.

Whisher heeft ook een plugin beloofd voor mobiele apparaten, zoals pda's en mobiele telefoons, maar daarover zijn nog geen details bekend. Het bedrijf zoekt betastesters voor zijn Windows XP en Mac software in ruil voor gratis Wifi tegoed.