De overnamegeruchten, gevoed door berichtgeving van Bloomberg, zorgden gisteren op de Amerikaanse NASDAQ-beurs direct voor een opleving van 11,6 procent voor het aandeel Salesforce.com (CRM). Persbureau Bloomberg schreef woensdag op basis van anonieme bronnen dat het bedrijf gespecialiseerd in SaaS voor marketing- en salesafdelingen financieel adviseurs in dienst heeft genomen om een eventuele verkoop te onderzoeken. Salesforce.com is nu 47 miljard dollar waard.

IBM lijkt beste kaarten te hebben

Tot de mogelijke kopers behoren volgens analisten de grote jongens in de IT-wereld: Apple, Microsoft, Oracle, IBM, SAP en HP. Daarvan zouden IBM en Oracle de grootste interesse in het cloudbedrijf koesteren. "IBM is de meest logische keuze, maar ik weet niet zeker of de nog relatief verse CEO Ginni Rometty dit kan laten slagen en of Salesforce-baas Marc Benioff hier wel zo blij mee is", zegt analist Michael Fauscette van IDC.

Collega-analist Denis Pombriant van Beagle Research Group merkt op dat IBM genoeg cash opgepot heeft voor een dergelijke deal en dat aandeelhouders zeer gelukkig zouden worden van de acquisitie. Hij ziet echter wel als nadeel dat de cultuurverschillen tussen de bedrijven enorm zijn

'Oracle bijt zich vast in prooi'

Fauscette noemt Oracle als andere kandidaat, vooral omdat Oracle-baas Larry Ellison als de dood zou zijn dat een groeiend en bloeiend bedrijf als Salesforce.com in de handen van de concurrent komt.

Salesforce.com zou zich volgens de analisten willen verkopen omdat intern het idee bestaat dat de maximale waarde op dit moment is bereikt. "Het is mogelijk dat ze een verkoop als lucratiever zien dan blijven investeren in groei", zegt Frank Scavo van Computer Economics. Daarnaast mist Salesforce een infrastructuurportfolio en heeft het daarvoor hulp van een grotere partij nodig.

If Salesforce.com Is in Play, Here Are the Possible Suitors