De nieuwe standaard is ontwikkeld om laptops, smartphones en andere apparaten met elkaar te verbinden, zonder gebruik te maken van de traditionele wifi-verbindingen. De Wifi Alliance probeert zo de mogelijkheden van de verbinding uit te breiden door hotspots en access points te omzeilen. Laptops kunnen bijvoorbeeld zonder deze middelen een snelle verbinding leggen met printers en andere lokale apparaten, zonder gebruik te maken van een modem.

Volgens Edgard Figueroa, executive director van de Wifi Alliance, kan de technologie een 'revolutie teweeg brengen in de manier waarop wifi wordt gebruikt', bericht zustersite Networkworld. Ict-giganten als Cisco en Intel hebben de nieuwe standaard ontwikkeld op basis van de bestaande IEEE 802.11 standaard. Het is de bedoeling dat een gebruiker een zogenaamd personal area netwerk (PAN) kan opzetten.

Beperkte controle voor beheerders

Wifi Direct is specifiek bedoeld om problemen met draadloze LAN-netwerken in bedrijven op te lossen. Dit onderdeel van de specificatie is nog niet gereed, maar moet resulteren in een master-slave relatie tussen apparaten. Een apparaat krijgt de zeggenschap over het wifi-netwerk en bepaalt welke andere apparaten wel of geen toegang krijgen tot het netwerk.

De draadloze netwerkbeheerders krijgen 'beperkte zeggenschap' over de lokale netwerken in het bedrijf. Hoeveel controle de beheerders krijgen moet nog nader bepaald worden.

Het is de bedoeling van de Wifi Alliance om de standaard zo te schrijven dat de veiligheid van de PAN's is gegarandeerd via WPA 2 en AES encryptie. Ook moeten de verschillende wifi-netwerken zonder problemen naast elkaar kunnen bestaan.

Geen hardware aanpassingen

Voor de nieuwe standaard zijn geen hardware aanpassingen nodig, aldus Figueroa. Fabrikanten kunnen de standaard uitrollen als firmware upgrades, maar de meest voor de hand liggende manier voor het in gebruik nemen van de standaard via updates van de wifi-radiochips met ingebakken protocollen. Die protocollen moeten ervoor zorgen dat de zenders en ontvangers elkaar kunnen ontdekken, dat kan van apparaat naar apparaat, maar ook met een hele groep tegelijkertijd.

Volgens de Alliance hebben de Wifi Direc- computers hetzelfde bereik als bestaande wifi-verbindingen. Volgens één van de ondersteunende partijen, Ozmo Devices, kan de nieuwe standaard een veel beter, krachtiger en sneller netwerk bewerkstelligen dan waar bluetooth op dit moment toe in staat is. De Wifi-Direct standaard moet eind dit jaar klaar zijn. De eerste producten met de nieuwe technologie komen naar verwachting medio 2010 op de markt.