Dat zeggen onderzoekers van Gartner. Volgens de marktonderzoeker zijn er op dit moment wereldwijd 71.000 wifi-hotspots. Twee jaar geleden waren dat er slechts 1.200.

Hoewel het aantal hotspots dus enorm is gegroeid, moeten er nog veel meer bijkomen om het grote publiek aan te trekken, zo schrijft Australian IT. Over hoeveel hotspots erbij moeten komen, doet Gartner geen uitspraken.

Veel wifi-hotspots bevinden zich in openbare gebouwen zoals stations, luchthavens, koffieshops en cafés. Maar 91 procent van de wifi-locaties is slechts één tot twee keer gebruikt. Bij veel van die locaties is internettoegang gratis.

Volgens Gartner zal het investeren in wifi-hotspots ook geen winstgevende bezigheid zijn, maar is het achterliggende businessmodel dat wel. Een locatie met wifi-internettoegang levert naar verwachting extra bezoekers op.

De grote massa stapt over op wifi als er voldoende plaatsen zijn en het betalen voor wifi-toegang wordt vergemakkelijkt, aldus een onderzoeker van Gartner.

Vorig jaar waren er wereldwijd 2,5 miljoen wifi-internetters. Dit jaar kan dat oplopen tot 9,5 miljoen. Noord-Amerika voert dan de boventoon met het aantal wifi-gebruikers. Daar zullen er dit jaar 4,7 miljoen zijn, tegen 1,7 miljoen in Europa en 2,7 miljoen in Azië.