De branche-organisaties Wi-Fi Alliance en Wireless Broadband Alliance werken aan standaarden voor wereldwijde roaming via WiFi-verbindingen, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register. De organisaties laten zich daarbij leiden door roamingafspraken in de telecomwereld. De details van de standaarden zijn nog niet klaar, maar de gedachte is dat een gebruiker met zijn laptop, tablet of smartphone automatisch kan inloggen op nabije WiFi-netwerken die een roamingovereenkomst hebben met zijn thuisnetwerk.

Auto-aanmelding

Het plan is om een van de Extensible Authentification Protocols (EAP) te gebruiken om roamende gebruikers zichzelf veilig te laten aanmelden zonder dat ze eerst wachtwoorden en dergelijke hoeven in te voeren. De EAPS voor WiFi kunnen gebaseerd zijn op de (3G-)simkaart die tegenwoordig in steeds meer WiFi-apparaten is te vinden.

Apparaten die voor deze nieuwe vorm van roaming geschikt zijn, krijgen een WiFi Certified Hotspot-logo. Een van de details die nog moet worden uitgewerkt, is een universeel mechanisme voor aanmelding op een WiFi-netwerk als er meer dan één geschikt netwerk beschikbaar is.

3G-ontlasting

Onder meer British Telecom is betrokken bij de gesprekken over de nieuwe roamingstandaarden voor WiFi. Telecomaanbieders zouden het wifi-systeem kunnen gebruiken om hun huidige overbelaste mobiele netwerken te ontlasten. Dergelijke vormen van 'offloading' maken op dit moment geen deel uit van de voorgestelde standaarden voor WiFi-roaming. Een andere nog niet opgeloste kwestie is het afrekenen van de roamingkosten tussen de meewerkende WiFi-aanbieders en eventueel 3G-operators.