Stel je voor: op plekken waar het 3G-netwerk vaak overbelast is, zoals in een drukke stad, schakelt je smartphone automatisch, naadloos én veilig over op een van de talloze hotspots of zelfs wifi-modems bij mensen thuis.

Wifi van rivaal naar vriend

Mobiele operators stonden jarenlang vijandig tegenover hotspots, omdat die concurreerden met het ontluikende businessmodel van de mobiele telco's: internet via 3G. Maar nu de helft van Nederland een smartphone heeft en de 3G-netwerken overbelast zijn, is wifi meer dan welkom voor data offloading, het ontlasten van de mobiele netwerken.

Maar een hotspot gebruiken is tot nog toe bepaald omslachtig. Dus ook voor de uitbaters van hotspots zou het mooi zijn als smartphones vaker en makkelijker gebruik kunnen maken van wifi. Zeker als de eigenaar op eenvoudige wijze de verstookte data bij de operator in rekening kan brengen. En de operator rekent dat uiteraard door naar de abonnee.

Win-win-win

Ziedaar het idee achter wifi-roaming, de nieuwe standaard in ontwikkeling die wordt gezien als win-win-win: goed voor gebruikers, goed voor hotspotuitbaters en vaste internetaanbieders en bovenal goed voor de mobiele operators.

Deze week maakte de wereldwijde club van mobiele operators, de GSMA, bekend zich te scharen achter de nieuwe standaard voor wifi-roaming, samen met de Wireless Broadband Alliance (WBA) en de technische arm, de WiFi Alliance. Voor het eind van dit jaar moeten alle specificaties rond zijn, zodat wifi-roaming, ook wel hotspot 2.0 genoemd, begin 2013 de mobiele netwerkwereld kan gaan veroveren.

Technische puzzel

Webwereld vroeg het naadje van de kous aan Dan Warren van GSMA en Tiago Rodrigues van WBA. Rogrigues legt uit dat wifi-roaming drie bestaande technologieën combineert. Ten eerste 802.11u, een aanpassing van de 802.11 standaard die het mogelijk maakt dat mobiele apparaten verbinding maken met wifi-netwerken zonder handmatige authenticatie.

Met wifi-roaming is deze authenticatie namelijk geabstraheerd voor alle soorten netwerken en maakt gebruik van de SIM-kaart via de EAP-SIM authenticatie protocol. Op die manier kan de operator ook precies bijhouden wanneer en hoe lang de mobiel van de abonnee gebruik maakt van een hotspot, zodat het dataverbruik kan worden verrekend.

Om te voorkomen dat cybercriminelen met valse hotspots inloggegevens en data van mobieltjes aftappen, wordt gebruik gemaakt van de 802.1X standaard, een variant van WPA2-Enterprise.

De meeste smartphones en tablets die nu op de markt komen zullen wifi-roaming ondersteunen, al zal te zijner tijd een software of firmware upgrade nodig zijn.

Einde van de databundel?

Dat de mobiele operators nu wifi-roaming omarmen is een belangrijke doorbraak, vindt analist Ed Achterberg van Telecompaper. Voorheen stonden zij negatief tegenover hotspots, vervolgens neutraal en nu positief. “Vast en mobiel hebben elkaar steeds meer nodig, en dit is een zeer interessant alternatief."

Deze ontwikkeling kan mogelijk een einde betekenen van de databundel, voorspelt Achterberg, want de data die abonnees via wifi verstoken, kunnen niet binnen de reguliere databundel vallen. “Met de voorgestelde standaard komen er allemaal nieuwe businessmodellen in beeld. Operators zullen niet zozeer meer MB's verkopen, maar goede connectivity."

De crux aan het model is dat de operators de wifi-netwerken virtueel in hun mobiele netwerk kunnen integreren, ook al zijn die hotspots niet van henzelf. Dat kan omdat de authenticatie op de hotspots via de simkaart gaat. Achterberg: “Daarmee hebben de operators hun lock-in."