De verbinding werd gelegd tussen een basisstation in het noorden van Zweden en een 'stratosfeerballon'. De ballon werd opgelaten nabij Kiruna en behaalde een maximale hoogte van 29,7 kilometer. Na een vlucht van bijna 315 kilometer kwam de ballon in het noorden van Finland (nabij Sodankylä) weer aan de grond.

De ballon was uitgerust met een BreezeNET DS.11 'outdoor bridge' geleverd door Alvarion. De BreezeNET was verbonden aan een camera, een server en een versterker met een uitgangsvermogen van 6 Watt. De 2,4 meter lange antenne werd gevolgd door gebruik te maken van GPS (Global Positioning System)-technologie. Data over bijvoorbeeld de atmosfeer en de weersomstandigheden werden verzameld en naar het basisstation verzonden via de 2,4 GHz-band.

Volgens David Hawksett, hoofd wetenschap en technologie van Guinness World Record, toont dit record aan hoever breedbandtechnologie is gevorderd. "Gezien de expertise van beide bedrijven ben ik er zeker van dat het niet lang duurt voordat we dit record weer moeten herschrijven."

De Swedish Space Corporation is een commercieel staatsbedrijf met driehonderd medewerkers en vestigingen in Solna en Kiruna. Alvarion levert draadloze breedbandoplossingen aan carriers, ISP's en overige bedrijven.Alvarion en de Swedish Space Corporation (SSC) realiseerden eind 2002 een draadloze breedbandverbinding over 310 kilometer.