Waarom de beeldschermen allergisch zijn voor de WiFi-signalen wordt niet geheel duidelijk, maar de Amerikaanse overheidsinstantie die het vliegverkeer reguleert, de FAA, heeft inmiddels wel een verbod erop ingesteld. Dat betekent feitelijk dat van 13.000 vliegtuigen de beeldschermen binnen vijf jaar moeten worden vervangen. Het gaat specifiek om beeldschermen van fabrikant Honeywell, meldt Reuters.

Risico tijdens vlucht is te groot

De problemen waren al eerder bekend. Een test van Boeing met WiFi-signalen binnen het vliegtuig wees uit dat de schermen erdoor gaan flikkeren of zelfs uitvielen. In een uiterst geval bleef het beeld zelfs zes minuten weg. De test werd alleen uitgevoerd terwijl het vliegtuig op de grond stond en niet altijd gaven de WiFi-signalen problemen. Maar het risico dat het tijdens een vlucht gebeurt, is te groot volgens de FAA.

Overigens storen ook de mobiele telefoons, satellietcommunicatie en weerradar de schermen. De vervanging van de beeldschermen gebeurde al mondjesmaat en vrijwillig maar de FAA wil dat nu verplichten. Dat betekent voor Boeing een kostenpost van ongeveer 14 miljoen dollar, alleen al wat betreft de vliegtuigen die onder Amerikaanse vlag vliegen.