Gisteren zijn de Europese ministers van Financiën tot deze belastinghervorming overeengekomen en binnenkort worden de nieuwe regels gepubliceerd in het Official Journal of the European Union, zo meldt The Register.

Luxemburgse lobby

Het gaat hierbij om de BTW op 'telecommunicatie, online uitzendingen en elektronische diensten aan consumenten', dus bijvoorbeeld het downloaden van software, ringtones en muziek. Omdat de BTW op online afgeleverde goederen nu nog wordt geheven volgens het tarief van het land waar de leverancier zich bevindt, zijn internetbedrijven als Amazon, Skype en Paypal gevestigd in Luxemburg. Daar geldt immers het laagste btw-tarief van Europa: 15 procent.

Lange tijd heeft Luxemburg de belastinghervorming van de Europese Commissie tegengehouden, omdat het inkomstenverlies vreest van zo'n 200 miljoen euro per jaar. Het is dan ook aan de Luxemburgse lobby te wijten dat nieuwe BTW-regeling pas vanaf 2015 geldt, terwijl gelijktijdig behandelde EU-maatregelen al in 2010 van kracht worden.

Scheve verhoudingen

Verantwoordelijk eurocommissaris László Kovács meent dat de nieuwe BTW-regels een eind maakt aan de scheve verhoudingen binnen de Europese Unie. "Dit geldt met name voor diensten over afstand. Door de huidige regelgeving zijn bedrijven gevestigd in landen met lagere btw-tarieven, waardoor andere lidstaten hun inkomsten zagen dalen", aldus Kovács.

Volgens de nieuwe wetgeving komt er ook een elektronisch systeem waardoor geheven BTW tussen landen automatisch wordt uitgewisseld. Tot nog toe gebeurde dit op papier. Voortaan kunnen bedrijven dan ook BTW terugeisen van landen, waar ze niet geregistreerd staan, maar wel BTW hebben betaald.