Het betreft de site BluWiki, waarop gebruikers discussiëren over alternatieven voor iTunes, zodat iPods en iPhones ook werken in Linux-besturingssystemen. Het bewuste topic werd van het forum verwijderd nadat Apple meermalen dreigde met rechtszaken als de discussies niet verdwenen. De discussies over het reconstrueren ('reverse engineering') van de Apple-software zouden volgens Cupertino in strijd zijn met Amerikaanse copyrightwetgeving.

Vrijheid van meningsuiting

Voor de pleitbezorgers van open source is de maat nu vol. OdioWorks, de eigenaar van de wiki-site, krijgt steun van de Electronic Frontier Foundation (EFF) die de gang naar de rechter toelicht in een ronkend persbericht. "Apple's juridische dreigementen gaan over censuur, niet het beschermen van copyright" aldus EFF-advocaat Fred von Lohmann. "Het is legaal om software te reconstrueren om er een concurrerend product van te maken, het is legaal om erover te praten, en het is legaal om wiki-discussies er over te hosten." De EFF beroept zich daarbij op de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting.

Afgelopen november stuurden Apple-advocaten al een dreigbrief naar BluWiki met de eis om informatie over de iTunes-kraak te verwijderen. Uit angst voor juridische repercussies verwijderde OdioWorks, het bedrijf achter de wiki, destijds de bewuste pagina's. OdioWorks probeert nu samen met het EFF hun gram te halen bij de rechter, zodat de discussie over het kraken van Apple-software gewoon door kunnen gaan.

Cryptografische code

Apple begon in september 2007 met een cryptografische code om ervoor te zorgen dat de iPod alleen met iTunes kan communiceren en niet kan samenwerken met externe mediaspelers zoals Winamp. Die code werd gekraakt, maar bij nieuwe versies van de iPhone en de iPod Touch gebruikt Apple een andere cryptografische techniek die nog niet is gekraakt. De discussies op de wiki betroffen onder meer deze kwestie.

Het is niet de eerste keer dat de EFF zich tegen Apple keert. Zo vindt het EFF dat iPhone-gebruikers de vrijheid moeten hebben om applicaties van eigen keuze te installeren op de iPhone. Daarom moet het jailbreaken van iPhone's gelegaliseerd worden, vindt de organisatie.