Het platform draagt de naam Wikia Intelligent Search Extensions (WISE) en het moet Wikia Search in staat stellen om betere resultaten te vinden bij zoekopdrachten die via de zoekmachine worden uitgevoerd. Volgens Jimmy Wales, oprichter van Wikia Inc. is het een logische stap: "We houden in de gaten hoe de zoekmarkt zich ontwikkelt en we hebben ons gerealiseerd dat er veel op regels gebaseerde mechanismen zijn die je kunt inzetten om een zoekopdracht naar het perfecte resultaat te leiden."

Verschillende applicaties klaar

Verschillende bedrijven, waaronder Thomson, Reuters, The Washington Post, Digg en Twitter hebben al een applicatie ontwikkeld die Wikia Search van relevantere resultaten moeten voorzien. Op dit moment kan iedereen de zoekmachine al verbeteren door zoekresultaten te bewerken, omschrijvingen te veraderen, op resultaten te stemmen en zelfs door resultaten toe te voegen en te wissen. Dit gebeurt allemaal zonder moderatie.

Bijdragen automatiseren

Met behulp van WISE wil Wikia Search deze bijdragen nu meer automatiseren: "Er ontstaat nu een heel nieuw niveau van door gebruikers gegenereerde zoekresultaten. Een gebruiker hoeft niet langer meer één resultaat per keer aan te passen (iets wat ook nuttig kan zijn), maar kan met behulp van een applicatie veranderingen in hele categorieën of reeksen met regels in één keer toepassen."

Sneller antwoord geven

Zo verzendt The Washington Post met z'n applicatie automatisch artikelen naar de zoekmachine en doet AccuWeather.com hetzelfde met weersverwachtingen. Op die manier groeit de index van de zoekmachine automatisch en een stuk sneller dan op dit moment het geval is. Wikia Search zal uitgebreide documentatie aanbieden voor wie een applicatie wil bouwen. Daarnaast is er een testomgeving waar een gebouwde applicatie getest kan worden. Voordat zo'n applicatie live gaat, zal Wikia Search deze zelf ook nog testen. Wikia Search hoopt met de lancering van het systeem direct vanuit de resultatenpagina antwoorden te kunnen geven op vragen die worden gesteld in de zoekmachine, zonder dat gebruikers eerst nog op een site moeten klikken, waarna de gevonden site moet worden doorzocht.