De omstreden klokkenluidersite Wikileaks is door lezers van Webwereld met overmacht tot het ict-hoogtepunt van het jaar 2010 gekroond. De afgelopen dagen brachten 2905 lezers hun stem uit. De winnaar is duidelijk: 29 procent vindt Wikileaks hét hoogtepunt.

Op de gedeelde tweede plek staan de iPad en Android, met elk 17 procent van de stemmen. Google's mobiele besturingssysteem Android eindigde vorig jaar ook al op de tweede plek. Android is in 2010 explosief doorgebroken en is inmiddels het meestverkochte smartphone OS. Alhoewel het tablet concept al meer dan 10 jaar oud is, zorgde Apple met de iPad voor een van de sensaties van 2010. Zoals gebruikelijk doken, in navolging van de iPad-hype, ook andere producenten op de tablet pc. De grote hausse daarvan wordt in de eerste helft van 2011 verwacht.

Op de vierde plek eindigde Windows 7, vorig jaar nog de ict-topper van 2009. Het besturingssysteem is na de flop van Vista een doorslaand succes voor Microsoft. Ook veel bedrijven switchten het afgelopen jaar van XP naar Windows 7.

Enrome impact

De impact van Wikileaks, zowel voor de politiek, de journalistiek, als het internet, is moeilijk te overschatten. Het afgelopen jaar bouwde het team achter de omstreden site de impact zorgvuldig op. In het voorjaar publiceerde het een schokkende video van een Amerikaanse Apache hlicopter die in Bagdad met een 30 mm kanon burgers neermaait.

Daarna volgden honderdduizenden geheime militaire verslagen uit Irak en Afghanistan. Het voorlopig hoogtepunt is de voortgaande publicatie van ruim 250.000 geheime ambtsberichten die Amerikaanse ambassades en het Ministerie van Buitenlandse Zaken uitwisselden.

Strijd op en over internet

Webwereld schrijft al jaren over Wikileaks, dat in 2006 werd opgericht. In 2008 werd de site korte tijd offline gehaald toen Zwitserse bank Julius Baer een verbod op de site afdwong. De registrar van Wikileaks.org, Dynadot, verwijderde alle DNS gegevens van het domein. De geijkte aanpak, via de hosting provider, bleek onmogelijk, omdat de website in meerdere landen tegelijk werd gehost.

Recentelijk gebeurde hetzelfde ook kortstondig, toen DNS provider EveryDNS er zelf de stekker uittrok. Niet lang daarna volgden PayPal, Mastercard en Visa, die transacties voor de site blokkeerden. Als reactie kwamen de sites van deze bedrijven onder DDoS-vuur te liggen van een losvaste groep die zich ‘Anonymous’ noemt. Honderden, soms duizenden sloten zich hier ad hoc bij aan door het installeren van de LOIC-software. Hiermee creëerden ze feitelijk een botnet dat met datapakketjes sites overspoelden en onbereikbaar maakten.

Na deze aanvallen kwamen de FBI en de Nationale Recherche in Nederland in actie. Twee personen werden gearresteerd op verdenking van het meedoen en organiseren van deze DDoS-aanvallen.

Lekken gaat door

Ook in 2011 zal Wikileaks een sensatie blijven. Het publiceren van de zogenaamde ‘cables’ gaat gestaag door, met regelmatig wereldnieuws tot gevolg. Bovendien komt er binnenkort een pakket nieuwe documenten vrij, waarschijnlijk over Bank of America. Daarnaast zal oprichter en hoofdredacteur Julian Assange zich wellicht in Zweden moeten verantwoorden voor de rechter na aangifte door twee dames van verkrachting.

En, last but not least, heeft Wikileaks voor verschillende klonen gezorgd, die mogelijk ook spectaculaire geheimen gaan onthullen.

Wat is dieptepunt?

U kunt nog tot zondagmiddag 2 januari stemmen op het Dieptepunt van 2010.