"Om ons te concentreren op het binnenhalen van de benodigde fondsen om ons in 2010 in leven te houden, hebben we met grote tegenzin alle andere activiteiten opgeschort, tot 6 januari", staat te lezen op de homepage van de verder gesloten site.

Donaties gevraagd

Wikileaks-uitgever The Sunshine Press is een nonprofit organisatie. Het meldt nu dat het zijn rekeningen niet langer kan betalen. Overheidssubsidie of bedrijfssponsoring zijn niet te accepteren, omdat dat de integriteit van de klokkenluiderssite zou schaden. De organisatie drijft op vrijwilligers, waaronder mensenrechtenactivisten, onderzoeksjournalisten, technici, maar ook het algemene publiek.

De nonprofit organisatie volgt dan ook het voorbeeld van nonprofit organisatie Wikimedia, die de bekende online-encyclopedie Wikipedia uitgeeft. Oprichter James 'Jimbo' Wales heeft daarbij een persoonlijke oproep gedaan aan Wikipedia-gebruikers. Dat heeft flink wat donaties opgeleverd. Wikileaks heeft in tegenstelling tot Wikipedia geen streefbedrag bekendgemaakt, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Ook technische hulp

De sinds december 2006 bestaande site vraagt echter niet alleen om geld. Het wil ook graag technische en juridische hulp. De klokkenluiderssite biedt op zijn homepage diverse mogelijkheden om al die soorten steun te verstrekken. Doneren kan anoniem, maar is dat niet per definitie; Wikileaks heeft begin dit jaar per ongeluk de eigen donoren gelekt.

De dienst lokt donateurs en vrijwilligers met de mededeling dat het nog vele duizenden documenten bezit, over onder meer corrupte banken, het Amerikaanse gevangenissysteem, de Irak-oorlog, China, en de Verenigde Naties. "We hebben nu niet de middelen om die documenten vrij te geven. Jij kan dat veranderen, en daarmee de wereld veranderen", luidt de oproep.

Ijsland

Begin deze week werd bekend dat Wikileaks mogelijk zijn heil zoekt in IJsland. De site wil daarmee ontkomen aan overheden en bedrijven die - al dan niet via de rechter - informatie offline willen hebben.

De IJslandse regering zou bereid zijn de wetgeving aan te passen om Wikileaks te beschermen. "We willen een soort belastingparadijs voor de vrijheid van meningsuiting", zegt oprichter Daniel Schmitt op hackersconferentie CCC die deze week plaatsvindt in Berlijn.