De drie verdachten in een onderzoek door de Amerikaanse justitie tegen betrokkenen bij Wikileaks hebben opnieuw van de rechtbank te horen gekregen dat geheim blijft welke bedrijven hun gegevens hebben overhandigd aan de Amerikaanse overheid. Daartoe besloot de rechtbank vrijdag in hoger beroep, meldt Wired. Volgens de rechters is geheimhouding noodzakelijk om het opsporingsonderzoek in goede banen te leiden. "Openheid zal de operaties van de overheid in de weg zitten."

De drie verdachten zijn de Nederlandse hacker en XS4All-oprichter Rop Gonggrijp, de Amerikaanse hacker en Tor-medewerker Jacob Appelbaum en de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir.

Twitter

De verdachten kwamen er eerder achter dat justitie bij Twitter, Google en Sonic.net gegevens over hen had opgevraagd. De overdracht van die data probeerden ze via de rechter te voorkomen, maar dat mislukte, ook in hoger beroep. Twitter moest daardoor onder meer contactgegevens van de drie en ip-adressen overhandigen. Hoogstwaarschijnlijk heeft het Amerikaanse OM vergelijkbare data bij andere internetbedrijven gevorderd, maar waar precies blijft nu onduidelijk.