Bij haar komst als Chief Operating Officer (COO) begin dit jaar was Carolyn Bothwell Doran al in drie Amerikaanse staten veroordeeld wegens misdrijven als diefstal, het uitschrijven van ongedekte checks en het verwonden van haar vriend met een geweerschot, zo bericht The Register.

Rijden onder invloed

Daarnaast was Doran bij haar aantreden bij de Wikimedia Foundation voorwaardelijk vrijgelaten wegens het onder invloed van alcohol en het veroorzaken van een ongeluk met dodelijke afloop. Pas in juli verliet zij de stichting na een nieuwe arrestatie wegens rijden onder invloed en schending van haar proeftijd. Doran en haar advocaat weigeren ieder commentaar.

De Wikimedia Foundation heeft nooit officieel het vertrek van haar operationeel directeur aangekondigd. In september suggereerde voorzitter Florence Devouard nog dat het Dorans eigen besluit was geweest. De advocaat van de stichting, Mike Godwin, houdt vol dat niemand binnen de organisatie wist van haar criminele achtergrond.

Audit uitgesteld

Al in september had een audit van de financi├źn van de stichting moeten verschijnen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Advocaat Godwin brengt dat niet in verband met de vertrokken boekhoudster, maar wijst op de enorme groei van de organisatie en verhuisplannen naar San Francisco. "We verwachten de audit in een paar weken te voltooien", aldus Godwin. De Wikimedia Foundation wordt gefinancierd door middel van giften.