De kritiek komt van directeur Sue Gardner van de Wikimedia Foundation zelf. Zij vraagt zich hardop af of het geld dat nu besteed wordt aan lokale ‘chapters’ van de Wikimedia-organisatie niet beter direct moet gaan naar individuen die zich inzetten voor de verschillende projecten, zoals de schrijvers van lemma’s. De procedures moeten fundamenteel veranderd worden om corruptie en eigenbelang te voorkomen, stelt de directeur.

Van de 5,65 miljoen dollar die de Wikimedia Foundation het afgelopen jaar uitgaf, is 89 procent (5,04 miljoen dollar) naar de eigen filialen gegaan. Er zijn op dit moment 40 Wikimedia-organisaties. Naar twaalf van hen ging het afgelopen jaar een subsidie van de overkoepelende FDC (Funds Dissemination Committee) in totaal 4,71 miljoen dollar.

Buitensporige uitgaven

“Er gaat te veel geld naar de chapters, die een buitensporig deel van het geld van onze beweging uitgeeft. De waarde van Wikimedia-projecten komt vooral van individuele redacteuren. Zij creëren de waarde voor lezers, wat ervoor zorgt dat deze lezer geld doneren aan de beweging”, luidt de felle kritiek van Gardner op haar eigen organisatie.

Klik voor groot

Wikimedia Nederland is één van deze twaalf organisaties. Zij trekken zich de stevige kritiek van Gardner dan ook aan. Directrice Sandra Rientjes: “Dit zijn reële vragen waar wij zelf ook antwoord op willen hebben. Ook al is de kritiek stevig neergezet, deze discussie is niet nieuw. Maar het is te vroeg om deze conclusies te trekken. We zijn pas één jaar bezig met deze nieuwe manier van financieren. Hier is zeker twee of drie jaar voor nodig. Ik ben er voorstander van om bij elke uitgegeven cent te controleren wat het heeft opgeleverd.”

Nederland is één van de kleinere Wikimedia-chapters. Lees meer over de geldstromen naar deze Wikipedia-afdeling op Computerworld.