De in 1993 overleden voorman van de neonazistische skinheadband Skrewdriver is nog altijd populair onder rechtsextremisten. Zo zeer zelfs dat één van zijn fans de moeite nam om het artikel over Donaldson op de Duitse Wikipedia te voorzien van de tekst: "Langlebe unser Ian. Forever Screwdriver!!!"

De tekst stond dinsdagavond enkele uren online. Om tien voor half acht mailde een lezer van Webwereld met een link naar de tekst. Om kwart voor tien was de test verwijderd.

Het is niet voor het eerst dat Wikipedia wordt beklad. Toen Joseph Ratzinger onlangs tot paus werd gekozen, verschenen bij het betreffende artikel foto's van de Palpatine, de kwade genius uit Star Wars.

Achilleshiel

De incidenten zijn exemplarisch voor de problemen waarvoor Wikipedia zich geplaatst ziet nu de dienst populair begint te worden. De kracht van de open-source encyclopedie – iedereen kan bijdragen leveren en de inhoud verbeteren – vormt tegelijkertijd de achilleshiel van het project.

In een interview met de Süddeutsche Zeitung erkende Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vorige week dat de bijdragen op Wikipedia vaak erg snel veranderen. "Deze actualiteit is het grote voordeel van Wikipedia, maar kan ook veranderen in een nadeel."

Wales kondigde aan dat hij een sterkere controle op de teksten wil. "Daarbij moeten we een spagaat maken. Enerzijds willen we ons open model behouden, anderzijds moeten we de bijdragen beschermen tegen vandalen."

Wales opperde in de Süddeutsche Zeitung om bepaalde pagina te 'bevriezen'. Later ontkende Wales echter dat hij dat ooit had gezegd. "Het verhaal dat we bepaalde pagina permanent zouden willen vastzetten, is een verzinsel van de media. Het klopt gewoon niet."