Brian Chase zegt bewust op Wikipedia te hebben geschreven dat ene John Seigenthaler, een voormalig journalist van de krant The Tennessean, betrokken is geweest bij de moord op John en Robert Kennedy. Seigenthaler, die vindt dat hij het slachtoffer is geworden van karaktermoord, was ooit assistent van Robert Kennedy.

Chase tikte de naam van de journalist in en kwam zo bij Wikipedia uit. Hij dacht dat het om een lollige site ging en was verbaasd over het feit dat iedereen de tekst kon leveren. Nu heeft Chase zijn daden tegenover Seigenthaler en de rest van de wereld bekend. De bekentenis deed hij toen hij de reacties las en zich bewust werd van de gevolgen die Seigenthaler hiervan zou overvinden', zo zegt hij tegenover The New York Times.

De bekladding van Chase leidde tot een discussie over de geloofwaardigheid van Wikipedia, omdat iedereen de mogelijkheid heeft om teksten aan te passen en aan geschiedvervalsing te doen. Naar aanleiding van dit incident besloot Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vorige week om een beleidswijziging door te voeren. Dit houdt in dat alleen nog geregistreerde gebruikers teksten op de online encyclopedie kunnen aanpassen.

Ip-adres

Chase werd opgespoord dankzij inspanningen van de beheerder van Wikipedia-watch.org. Door middel van de loggegevens en het ip-adres werd de 'dader' opgespoord. Chase bleek de tekst van Wikipedia op zijn werk te hebben aangepast.

Om te voorkomen dat hij zijn bedrijf in een kwaad daglicht zou stellen, heeft Chase ontslag genomen en is hij een gesprek met Seigenthaler aangegaan. Deze was niet wraakzuchtig en is niet van plan een rechtszaak te beginnen, zo zei hij. Hij heeft zelfs de werkgever gevraagd of hij Chase weer in dienst kan nemen. Voor zover bekend is die nog niet ingegaan op zijn verzoek.