De Engelstalige Wikipedia-site heeft zo'n 1,2 miljoen vermeldingen. Een enorm aantal dat mede bereikt is door het gehanteerde systeem waarbij gebruikers zelf artikelen kunnen toevoegen en bewerken.

Wikipedia is teven een online community met een hiërarchie die in toenemende mate de vrijheid beperkt van willekeurige gebruikers om artikelen aan te passen. Administrators die op vrijwillige basis artikelen kunnen bewerken, verwijderen en beschermen tegen misbruik, blokkeren steeds meer vermeldingen. Na eerder gesignaleerd misbruik kunnen die artikelen niet meer door iedereen bewerkt worden.

Aguilera

Volgens de New York Times is er een lijst van thema's met beperkte toegang, die vrijdag zo'n tweeëntachtig trefwoorden omvatte. Onder andere de vermeldingen over Albert Einstein, Christina Aguilera en de Chinese mensenrechten zijn beschermd tegen elke vorm van ongeauthoriseerde aanpassing. Van nog eens honderdnegenenzeventig ingangen is de bewerkingsmogelijkheid alleen beschikbaar voor mensen die tenminste vier dagen geregistreerd zijn bij de online encyclopedie.

Volgens Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is de bescherming van de onderwerpen vaak tijdelijk en geldt deze slechts voor een fractie van alle ingangen op de site. Volgens technologie-journalist Nicholas Carr is de claim van Wikipedia dat onderwerpen door iedereen te bewerken zijn echter misleidend, zo meldt de New York Times.

"Met de pogingen van Wikipedia om de kwaliteit te verbeteren, krijgt de site steeds meer een redactionele structuur", aldus Carr. "De claim dat een goed product gemaakt kan worden door een leger amateurs die onder zeer beperkt toezicht staan, is een verdraaiing van wat Wikipedia eigenlijk is."

Waarschuwing

Vorige week waarschuwde Jimmy Wales studenten nog om Wikipedia-artikelen niet als bron te gebruiken in werkstukken. In een interview met The Chronicle verklaarde hij wekelijks tientallen e-mails van studenten te ontvangen, die onvoldoendes op proefwerken halen omdat ze onjuiste Wikipedia-informatie aanhalen in hun schrijfsels. Volgens Wales ligt de fout bij studenten. Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen die op een universiteit studeren verwijzen naar teksten uit een encyclopedie.

Begin dit jaar kwam een aantal Amerikaanse volksvertegenwoordigers in opspraak nadat ze hun eigen biografieën hadden verfraaiid en politieke tegenstanders beschimpten via de online encyclopedie