Het betaald laten bewerken van Wikipedia-lemma’s is al jaren een doorn in het oog van de Wikimedia Foundation, de beheerder achter de internetencyclopedie. Maar de “pijnlijke en moeilijke” onderzoeken van de afgelopen weken door Wikimedia-redacteuren laten hen “verbijsterd en verslagen” achter, schrijft directeur Sue Gardner op het Wikimedia-blog.

Er wordt gevreesd voor het grootste vervalsingsnetwerk ooit, waarbij in het nog lopende onderzoek al honderden gebruikersaccounts zijn verwijderd. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van Wikipedia’s eigen tool CheckUser, die IP-adressen van gebruikers vergelijkt.

Klik voor groot

1500 dollar voor een lemma

Eén van de grootste daders die zich schuldig maakt aan deze zogeheten “sockpuppetry” (klonen of sokpoppen) heet WikiPR. Een bedrijf dat gigaklanten als mediabedrijf Viacom en prijssite Priceline.com bedient, meldt Ars Technica op basis van een opgedoken tweet van een beveiligd account van een WikiPR-medewerker.

Daarbij wordt er voor een Wikipedia-lemma tot wel 1500 dollar betaald, plus 800 dollar voor 30 dagen “mediarelatie inspanning” wanneer de bewuste pagina telkens wordt verwijderd, zo ontdekte The Daily Dot.

Bedrijven als WikiPR baren Wikimedia grote zorgen. “Ik geef er geen ene reet om dat er artikelen worden geschreven over website voor pillen voor erectiestoornis. Die vallen direct op als spam. Maar ik maak me veel meer zorgen om wat er gebeurt wanneer een onethische partij grote klanten krijgt en de controle pakt over artikelen waarvan de gemiddelde lezer niet doorheeft dat deze zijn geschreven door zakelijke marionetten”, aldus de getergde Wikipedia-redacteur Kevin Gorman tegenover Vice.

Vrees van corruptie

De betaalde buiksprekers is momenteel niet het enige zorgenkindje van Gardner. Eerder deze maand klapte de directrice uit de school over de vrees van corruptie bij lokale chapters, waaronder ook die in Nederland.