Waar houdt netneutraliteit op en begint ongeoorloofde discriminatie van sites of online diensten? De Wikimedia-stichting ondermijnt haar eigen standpunt door te lobbyen voor 'datavrije' toegang van Wikipedia. Mobiel internet is vaak te duur voor veel mensen in ontwikkelingslanden, maar zo kunnen ze toch bij de vergaarde kennis, is de gedachte.

De rest achter 'betaalmuur'

Dat klinkt nobel, maar het schept een gevaarlijk precedent, constateert digitale burgerrechtenorganisatie Access. Wikipedia Zero, zoals de 'datavrije' toegang heet, is namelijk niet de enige. Ook Google en Facebook sluiten dergelijke deals met mobiele providers. Facebook doet dat onder het mooie voorwendsel om internet naar miljarden mensen te brengen, onder de vlag van Internet.org.

Deze datavrije voortrekkerij leidt ertoe dat voor potentieel miljarden mensen het web wordt gereduceerd tot Google, Facebook en Wikipedia, vindt Access. De rest van het web heeft het nakijken en komt zo achter een 'betaalmuur'. "Dergelijke 'oplossingen' voor de beperkte internettoegang in ontwikkelingslanden zijn een pleister op een schotwond plakken. Het laat de onderliggende oorzaken van de digitale kloof onbehandeld."

Prijsdiscriminatie losse diensten verboden

Wikimedia stelt dat de uitzondering die het voor zichzelf creëert wel door de beugel kan omdat het niet-commercieel van aard is. Ook in Nederland heerst onduidelijkheid over het datavrij maken van diensten. Het kabinet scherpt daarom de netneutraliteit aan.


ICT op Luxe jachten