In de eerste drie maanden van 2009 stopten 49.000 vrijwilligers met hun bijdragen aan Wikipedia. Dat was tien keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2008, schrijft de Wall Street Journal op basis van een nieuw onderzoek. Volgens de Spaanse onderzoeker Felipe Ortega is de oorzaak van de exodus dat "mensen er geen zin meer in hebben steeds weer over dezelfde artikelen te discussiëren".

Bezoek stijgt nog wel

Het aantal gebruikers dat Wikipedia bezoekt, blijft wel stijgen. Dat groeide van september 2008 tot september 2009 met 12 procent. Maar die stijging is relatief minder snel dan die van de andere populairste sites ter wereld.

De Wikimedia Foundation erkent de leegloop tegenover de Wall Street Journal. Maar volgens directeur Sue Gardner zijn er nog genoeg vrijwillige redacteuren om de kwaliteit te kunnen handhaven. Als oorzaak voor het vertrek van de vrijwilligers noemt zij ook dat veel artikelen inmiddels geschreven zijn.

Strenger

Verder heeft Wikipedia recent strengere regels ingevoerd om de kwaliteit te bewaken. Zo moeten wijzigingen op pagina's over personen altijd door een ervaren redacteur worden goedgekeurd. Dat gebeurt dan voorafgaand aan publicatie van het lemma in kwestie.

Om nieuwe redacteuren te werven, heeft Gardner wel een nieuw team aangenomen. Ook zijn er seminars gehouden om redacteuren die bepaalde rubrieken op de site beheren te trainen. Daarnaast heeft Wikimedia een werkgroep opgezet om meer bijdragen uit India te krijgen.

Nieuw design

De stichting investeerde bijna 900.000 dollar voor een nieuwe vormgeving. Die gaat over enkele maanden live. De nieuwe opmaak moet het bewerken van artikelen makkelijker maken voor gewone computergebruikers.

Uit een onderzoek door de Wikimedia-stichting vorig jaar bleek dat de gemiddelde redacteur 26,8 jaar oud is en 87 procent van hen is man.