De optie heet WikiTrust, waarmee alle tekst op Wikipedia wordt gekleurd op basis van de betrouwbaarheid van de auteur en de duur dat hij bezig is geweest met het aanpassen van een artikel. Onderzoekers van het Wiki Lab aan de universiteit van Californië hebben het systeem ontworpen. WikiTrust gaat uit van het principe dat hoe langer bepaalde informatie op een pagina staat, hoe betrouwbaarder die is.

Tekst van potentieel onbetrouwbare bronnen krijgt een helder oranje achtergrond. Tekst van betrouwbare auteurs krijgen een minder heldere oranje kleur mee. Als meer gebruikers de tekst hebben gezien en beoordeeld krijgt dat stuk meer 'vertrouwen' en verkleurt de achtergrond van oranje naar wit.

Random crap

"Ze hebben de fundamentele, Darwinistische natuur van Wikipedia geraakt", zegt softwareontwikkelaar en neurowetenschapper Virgil Griffith van het Californische Instituut voor Technologie tegen Wired. Hij sleutelde zelf niet aan het project. "Iedereen injecteert Wikipedia met 'random crap'. De gedeeltes waar mensen het mee eens zijn blijft staan, de 'crap' die niemand goed vindt gaat weg."

WikiTrust is sinds eind 2008 beschikbaar als extensie voor de MediaWiki, het platform waarmee iedereen zijn eigen wiki kan bouwen. De WikiMedia foundation heeft nu besloten om de extensie standaard toe te voegen aan de hele encyclopedie. Vanaf dit najaar moeten geregistreerde gebruikers de mogelijkheid krijgen om een 'trust info' tab aan te klikken en Wikipedia zo geheel tegen het licht te houden.

Lemmavandalisme

Elke maand wordt Wikipedia bezocht door meer dan 60 miljoen gebruikers die zoeken in 12 miljoen pagina's in 260 talen. Ondanks de populariteit ligt Wikipedia al lang onder vuur van criticasters die de betrouwbaarheid aan de kaak stellen. Iedereen kan alle artikelen anoniem aanpassen. Daardoor is het redelijk makkelijk om lemma's te vol te schrijven met onjuiste informatie of onwelvallige gedeelten te schrappen.

Om dit tegen te gaan timmerde Wikipedia onlangs het redactiesysteem dicht. Bij lemma's over personen verschijnen toevoegingen pas na goedkeuring. Dat systeem is nu al van toepassing op enkele duizenden lemma's. Het nieuwe redigeersysteem, flagged revisions', wordt later uitgebreid naar lemma's van alle levende personen.