Door deze aanpassing van de licentie denkt Wikimedia dat het voor andere websites makkelijker is om content van Wikipedia over te nemen. "Alle Wikimedia-content kan nu gebruikt worden voor welk doeleinde dan ook, zolang de bron vermeldt wordt, ook als de tekst veranderd wordt", zo schrijft de stichting.

De oude GNU FDL-licentie paste niet goed bij de doelstellingen van Wikimedia. Enkele van de licentiebepalingen, zoals de verplichting om een kopie van de licentietekst bij hergebruik te plaatsen, maakte het lastig voor mensen om Wikipedia-content over te nemen.

Stemronde

Van ruim 17.000 stemmende Wikipedia-vrijwilligers ging 75 procent akkoord met de verandering. Daarna gaf ook de bestuur van Wikimedia nog zijn zegen aan de overstap naar Creative Commons Attribution/Share-Alike (CC-BY-SA)-licentie. Bestuursvoorzitter Michael Snow. "Het wijzigen van onze licentiebepalingen zal onze projecten juridisch gelijktrekken met anderen die de CC-BY-SA-licentie hebben gekozen. Onze vrije informatie en educatieve content kan zo makkelijker gedeeld en gebruikt worden."

De overstap is mogelijk gemaakt omdat de Free Software Foundation in november 2008 de bepalingen in GNU Free Documentation License veranderde. In de nieuwste tekst zat een wijziging die het mogelijk maakt om wiki-content om te zetten naar de eenvoudigere ShareAlike 3.0-licentie van Creative Commons.

Oprichting Creative Commons

Toen Wikipedia in 2001 van start ging, bestonden de CC-licenties nog niet, en werd er gekozen voor GNU Free Documentation License. GNU-FDL is oorspronkelijk bedoeld voor het licenseren van softwarehandleidingen. Na de oprichting van Creative Commons in 2002 is die licentie echter de standaard voor vrij verspreidbare content geworden.

Wikimedia sleutelt op meer manieren aan het Wiki-model. Eind april tekende Wikimedia een commerciële deal met telecomprovider Orange. Beiden zijn van plan een "reeks simpele en innovatieve services te ontwikkelen" voor de mobiele telefoon, internet en ip-televisie. De partijen delen de omzet hieruit.