De publicatie van nazi-symbolen is verboden in Duitsland. Volgens parlementslid Katina Schubert van de linkse partij PDS gebruikt Wikipedia de symbolen uit de tijd van het derde rijk wel erg vaak.

"De hoeveelheid gaat verder dan wat noodzakelijk is voor het documentatie en politie opleiding", vertelt de politica aan Reuters.

Vrijplaats voor Neonazi's

Katina vreest dat Wikipedia een online verzamelplaats voor Neonazi's wordt en heeft daarom ingegrepen door aangifte te doen bij de politie in Berlijn. Ze zegt eerst wel juridisch advies te hebben ingewonnen.

Een openbaar aanklager zal nu beslissen of er een openbaar onderzoek naar de encyclopedie wordt insteld. Dan kan uiteindelijk leiden tot een strafvervolging wegens het publiek tonen van Nazi-symbolen.

Documentatie noodzakelijk

Volgens Wikipedia Duitsland is de zaak een aanfluiting en slaat het nergens op. "Iedereen die probeert te verhinderen dat de Nazi-tijd correct wordt gedocumenteerd heeft een vreemd wereldbeeld volgens mij", zegt Arne Klempert. Volgens hem is juist het vastleggen een goede waarborg tegen herhaling.

Hij benadrukt ook dat er een zelfregulerend mechanisme zit in Wikipedia, waardoor de site niet snel een platform voor verboden activiteit wordt. De organisatie zegt dan ook teleurgesteld te zijn in de actie van de politica.