Een team van Wikipedia-vrijwilligers doet onderzoek naar manipulatie van talloze lemma's vanaf ten minste tien accounts. De bijdragen en wijzigingen zouden allemaal in het voordeel zijn van klanten van een van de grootste lobby- en PR-bureau's van Engeland, Bell Pottinger.

Zo werden bij het lemma van het bedrijf Paramount 'negatieve' elementen gekuist en 'positieve' toegevoegd, waarna er bovendien 'bewerkbescherming' werd aangevraagd, zodat het lemma zou worden bevroren.

Grootschalige manipulatie

Alhoewel lemmamanipulatie dagelijkse praktijk is, is de schaal waarop de PR-firma teksten aanpaste nog nooit vertoond, zegt Wikipedia-baas Jimmy Wales tegen de BBC. “Ik heb nog nooit zo'n zaak gezien. In het algemeen als ik met PR-bedrijven praat dan hebben ze ethische richtlijnen om dergelijk gedrag te voorkomen." In de voorwaarden van Wikipedia wordt deelnemers verboden teksten te schrijven of aan te passen vanuit persoonlijke of zakelijke belangen.

Wikipedia-redacteuren hebben tien accounts bevroren en doen onderzoek naar verschillende artikelen. Het PR-bureau Bell Pottinger doet intern onderzoek, alhoewel de baas van het bedrijf de kwestie bagatelliseert: “Je vindt niemand, zelfs geen journalisten, die niet exact hetzelfde doen."

Mabel Wisse Smit

Ook in Nederland worden lemma's gemanipuleerd. De meest beruchte lemmamanipulatie staat op naam van Mabel Wisse Smit. Die paste het lemma over zichzelf aan zodat ze alleen nog maar 'incomplete' maar geen 'onjuiste' informatie had gegeven over haar affaire met onderwereldbaas Klaas Bruinsma.