Dat heeft Wikipedia-oprichter Jimmy Wales besloten, zo meldt CNet. Directe aanleiding voor de beleidswijziging is de kritiek van John Seigenthaler in de krant USA Today. "Wikipedia heeft mij vier maanden afgeschilderd als verdachte van aanslagen", klaagt Seigenthaler in een opiniestuk.

In een artikel in de encyclopedie werd Seigenthaler ten onrechte in verband gebracht met de moorden op John F. Kennedy en Robert F. Kennedy. "Korte tijd werd gedacht dat hij direct betrokken was bij de aanslagen op de Kennedy's, zowel die van John als die van zijn broer Bobby", stond er in het Wikipedia-artikel over Seigenthaler.

Seigenthaler, die assistent was van Robert Kennedy, spreekt van een 'internetkaraktermoord'. Wie verantwoordelijk is voor de leugenachtige biografie van Seigenthaler op Wikipedia is onduidelijk. Degene die het artikel over Seigenthaler heeft aangemaakt, deed dat anoniem. Wikipedia kon wel het ip-adres achterhalen dat is gebruikt bij de publicatie van het artikel.

Het idee achter het open-source-model van Wikipedia is dat bezoekers met aanvullingen kunnen komen en eventuele fouten in de teksten verbeteren. In de ruim vier maanden dat de biografie van Seigenthaler online stond, werd alleen een spelfout verbeterd. Ondertussen verscheen dezelfde tekst op de sites Reference.com en Answers.com.

Om de kans op vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen, kunnen in het vervolg alleen nog maar geregistreerde gebruikers nieuwe artikelen plaatsen. Overigens worden ook nu al vrijwel alle nieuwe lemma's door bekende gebruikers toegevoegd.

Adam Curry

Eind vorige week werd bekend dat de Nederlandse dj en internetondernemer Adam Curry anoniem het Wikipedia-artikel over podcasting had aangepast. De ontdekking leidde tot de nodige kritiek op Curry: hij zou zich schuldig maken aan geschiedvervalsing door informatie te verwijderen over de rol van anderen bij de ontstaansgeschiedenis van podcasting. Curry heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Het anoniem aanpassen van artikelen op Wikipedia blijft gewoon mogelijk. Wales is vooralsnog niet van plan om mensen die een persoonlijk belang bij een onderwerp hebben, te verbieden wijzigingen aan te brengen in Wikipedia-artikelen. "Dat is niet te handhaven", verklaart Wales tegenover CNet.