Sinds de oprichting van de online encyclopedie in 2001 is de IT-infrastructuur op ad-hocbasis uitgebreid door telkens nieuwe servers met een ander besturingssysteem toe te voegen. "We hadden een mix: voor een deel Red Hat 9, voor een deel Fedora, en daarvan ook weer verschillende versies", aldus CTO Brian Vibber van de Wikimedia Foundation tegenover Computerworld. Een dergelijke omgeving was volgens Vibber moeilijk te onderhouden door een IT-afdeling die slechts bestaat uit vijf personen.

De migratie werd al in 2006 ingezet door de caching proxy servers over te zetten naar Ubuntu. Over enkele maanden moeten alle servers die Wikipedia ondersteunen, zijn gemigreerd naar Ubuntu 8.04. Deze servers bevinden zich in datacentra in Florida, Zuid-Korea en Amsterdam.

Standaardisatie

De keuze voor Ubuntu lijkt niet echt een bewuste. 'We wilden ergens op standaardiseren", aldus Vibber. 'En het beheer is zeker een stuk eenvoudiger geworden. We kunnen overal dezelfde combinatie draaien en het doet overal hetzelfde.'

Volgens Illuminata-analist Gordon Haff is het prijskaartje mogelijk ook een reden geweest om te kiezen voor Ubuntu. Red Hat voert betaalde, onbetaalde en community-versies die functioneel van elkaar verschillen en dat is voor een klant moeilijker om te beheren. Ubuntu biedt de desktop- en serverversies gratis aan zonder beperkingen.

Bron: Techworld.nl