Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vindt dat de online encyclopedie een belangrijke politieke speler is geworden in kwesties rond internetvrijheid. "Activisten over dit soort onderwerpen denken vaak dat ze zwak staan, maar dat is niet langer zo. Een groot deel van de bevolking staat achter ons. We hebben nu een stem", zei Wales vrijdagmiddag tijdens een bezoek aan Utrecht. "We moeten protesteren tegen initiatieven die ingaan tegen ons hoofddoel, vrije toegang tot kennis."

In januari ging de online encyclopedie een dag op zwart uit protest tegen de voorgestelde Amerikaanse antipiraterijwet Stop Online Piracy Act (SOPA). "Ik sluit niet uit dat we vaker zo'n black-out zullen doen", aldus Wales. "Maar we moeten voorzichtig opereren. We zijn geen politieke organisatie. Maar tegen maatregelen die toegang tot informatie beperken moeten we wel in actie komen."

Het SOPA-protest was volgens hem zeer succesvol. "De telefooncentrale van het Amerikaanse parlement ging erdoor plat." Volgens Wales begint Wikipedia een serieuze politieke speler te worden. "We hebben nu een stem. We staan lang niet zo zwak als we zelf denken. We worden vaker uitgenodigd om aan de overlegtafel plaats te nemen. Ook ACTA is van de baan, zonder dat Wikipedia op zwart hoefde."

Britse dataretentiewet

De Amerikaan Wales, die in Londen woont, had onlangs een overleg met een Britse minister over een omstreden wetsvoorstel om internetproviders meer gegevens te laten bijhouden over wat burgers zoal online doen. Isp's zouden elke site die klanten bezoeken voor een jaar lang moeten opslaan. "Ik heb haar gezegd dat de wet ingaat tegen mensenrechten en dat hij helemaal het beoogde doel niet bereikt. Het kost bovendien veel geld om die wet in te voeren, terwijl hij zeer impopulair is."

Politici onderschatten volgens Wales dat steeds meer mensen zich druk maken om hun digitale vrijheden. "Die minister zei me doodleuk dat het gros van de bevolking zo'n onderwerp als dataretentie niet interesseert. We moeten beter ons best doen om politici duidelijk te maken dat grote groepen mensen wel degelijk erg geven om hun vrijheden." Wales dreigde in september het verkeer tussen Wikipedia en Groot-Brittannië te versleutelen als de wet er toch zou komen.

Maar Wales wil ervoor waken te negatief te communiceren over politieke maatregelen die hij bestrijdt. "Als je in overdreven pessimistische termen gaat staan roepen, dan schrikt dat mensen af om zich in de materie te verdiepen. Je moet een gematigde toon aanslaan. Ik heb daarom onlangs geweigerd om deel te nemen aan een persconferentie van de privacy-activisten van Big Brother Watch. Alleen die naam al."

Internationale conflicten

Wales stelde tijdens zijn toespraak in Utrecht ook voor dat Wikipedia-vrijwilligers uit landen die met elkaar in conflict zijn in overleg zouden moeten gaan over de pagina's over de heikele onderwerpen tussen hun naties. Hij noemde als voorbeeld de strijd tussen China en Japan over de kleine eilandengroep Senkaku (Diaoyu in het Chinees). "Wikipedianen uit beide landen zouden een signaal kunnen uitsturen dat ondanks dat hun overheden ruziën zij wel proberen om de kwestie neutraal te bekijken", aldus Wales.

Ook wil Wales verschillende zijprojecten van Wikipedia, zoals WikiNews en Wiki Books, meer integreren in de normale Wikipedia-site. "De diverse Wikiprojecten moeten meer gaan samenwerken."

Meer vrouwen trekken

Hoewel het aantal mensen die bijdragen aan Wikipedia enkele jaren daalde is die groep volgens Wales nu 'stabiel'. "Er is geen sprake van een crisis." Wel blijft een groot probleem dat Wikipedianen voor het overgrote deel man en relatief jong zijn. De gemiddelde leeftijd is 26 en slechts 13 procent van de personen die meewerken aan de online encyclopedie is vrouw. "Laten we ons allemaal ten doel stellen dat er de komende jaren meer vrouwen gaan meedoen." Volgens Wales kan dat onder meer door nieuwe pagina's over onderwerpen die vrouwen interesseren niet te snel te nomineren voor verwijdering.

Wikimedia Nederland werkt ook aan een project waarbij Wikipedia-pagina's over mode onder de aandacht worden gebracht. Daarvoor start er volgend jaar een samenwerking met het Centraal Museum in Utrecht dat een historische modecollectie heeft, waarover vrijwilligers kunnen gaan schrijven. Wales hoopt dat zich altijd nieuw bloed in de Wikipedia-gemeenschap blijft komen: "Het moet niet zo zijn dat Wikipedianen straks net zo vergrijzen als radiozendamateurs. Ik wil hier niet over een paar decennia voor alleen oude mannen staan."