Wikipedia-beheerder Wikimedia is al jaren helemaal klaar met de manipulatie van de bekende internet-encyclopedie. Eén van de grootste daders die zich schuldig maakt aan deze zogeheten “sockpuppetry” (sokpoppenpraktijken) heet WikiPR. In een blafbrief aan dat PR-bureau stelt Wikimedia nu een ultimatum: stoppen of er volgen juridische stappen.

Lemmamanipulatie is allesbehalve nieuw. Computerworld.nl geeft de mooiste vijf Nederlandse schoolvoorbeelden hoe het niet moet.

Wikimedia noemt de PR-aanpassingen een last voor alle vrijwilligers die belangeloos een bijdrage leveren aan Wikipedia. Het is in strijd met het beleid, de neutraliteit en de toetsbaarheid van de artikelen waarin zoveel tijd wordt gestoken, leest de brief van advocaat Patrick Gunn van de Wikimedia Foundation.

WikiPR kreeg net als andere betaalde buiksprekers op 25 oktober al een ban. Zij mogen sindsdien geen artikelen meer aanpassen. Daarbij zijn honderden auteurs-accounts geblokkeerd. Deze harde maatregel mocht echter niet baten.

PR-bedrog ging gewoon door

Wikimedia heeft namelijk ontdekt dat WikiPR de ban heeft omzeild. Het PR-bureau stuurde brieven naar de encyclopediebeheerder dat het wilde samenwerken met de Wikipedia-community voor het opheffen van de ban. Maar al snel vond Wikimedia bewijs dat achter hun rug om het betaald bewerken van lemma’s nog altijd wordt aangeboden. Daarbij worden bedragen tot wel 1500 dollar betaald en kan er nog eens 800 dollar extra worden betaald mocht de bewuste pagina telkens worden verwijderd.

CandD Letter to WikiPR

Lees ook: 5 epische lemma-leugens op Wikipedia