Ondanks het succes van Wikipedia, waar dagelijks 7 procent van de internetpopulatie op bezoek komt, kampt de internetencyclopedie met een slecht imago, schrijft de Times Online. Onjuiste feiten blijven soms maanden achtereen online staan, zoals de aantijging dat een Amerikaanse journalist bij de moord op president Kennedy betrokken zou zijn.

Om het vertrouwen in de gepresenteerde feiten te verhogen heeft Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die de site bestuurt, een reeks maatregelen getroffen. De Duitstalige versie zal de eerste en meest ingrijpende wijziging ondergaan: gewone lezers verliezen de mogelijkheid alle lemma's te wijzigen en hun veranderingen meteen op het scherm te zien.

Slechts een beperkte groep van 'betrouwbare redacteuren' mag dan directe wijzigingen doorvoeren. Zij moeten bewezen hebben trouw te zijn aan de Wikipedia-gedachte. Volgens een van de voorstellen moeten de redacteuren daarvoor 30 betrouwbare wijzigingen in een maand hebben gemaakt. Gewone gebruikers mogen nog steeds wijzigingen voorstellen, maar die moeten voor publicatie zijn goedgekeurd door een betrouwbare redacteur.

Een nadeel van deze maatregel van de Wikimedia Foundation kan zijn dat sommige gebruikers erdoor ontmoedigd zullen raken, meent de Times. Bovendien zal het lang duren voordat betrouwbare wijzigingen zijn doorgevoerd, aangezien het aantal betrouwbare redacteuren beperkt blijft.

Verder wil Wikipedia software introduceren waarmee de mate van betrouwbaarheid van redacteuren kan worden aangegeven. Dit gebeurt op basis van hun eerdere bijdragen. Indien deze informatie ongewijzigd blijft, stijgen zij op de ranglijst, zo niet, dan daalt hun betrouwbaarheid. Volgens wetenschapstijdschrift New Scientist zullen toegewijde redacteuren die Wikipedia-misbruikers corrigeren door deze maatregel gestraft worden. De misbruikers voeren hun wijzigingen immers herhaaldelijk door.

Aan de hand van de ranglijst van redacteuren kan de betrouwbaarheid van tekstgedeelten worden aangegeven. Op een aparte pagina zal informatie donkerder worden weergegeven, indien deze minder betrouwbaar wordt geacht.