De Internet Watch Foundation, het Britse internetwaakhond, kondigde afgelopen weekeinde aan dat de pagina waarop de beschrijving van het album van de Scorpions uit 1976 staat, op de zwarte lijst te plaatsen. En omdat de meeste providers het advies volgen van het meldpunt, konden veel Engelsen de pagina niet bekijken.

De controverse ging om een bepaalde afbeelding op het album van de Duitse rockers, Virgin Killer, die volgens het meldpunt te veel richting kinderporno neigde.

Maar de IWF draaide het besluit gisteren terug om een paar redenen. "Vanwege de lange tijd dat de albumcover bestaat en door de wijdverspreidheid van de afbeelding, hebben we besloten de ban op te heffen," aldus de IWF in een verklaring op hun website. De non-profit organisatie wil ook zijn excuses aanbieden voor het eventuele ongemak dat is ontstaan bij gebruikers van Wikipedia.

Delicate zaken

De Wikimedia Foundation, de groep achter de internetencyclopedie, reageerde verheugd. "We zijn de IWF dankbaar voor het snelle besluit, en voor de duizenden gebruikers die hun steun betuigden," zegt Sue Gardner, executive director van de organisatie in reactie op het nieuws.

Wikipedia verdedigde de coverafbeelding door te vermelden dat het album uit 1976 nergens ter wereld verboden is. Maar Wikipedia zegt ook open te staan voor discussie met het internetmeldpunt en andere organisaties over delicate zaken.