Zoals bekend staat Apple in het beklaagdenbankje omdat het bedrijf muziek heeft verwijderd van iPods bij een softwareupdate, enkele jaren geleden. Via de update werd muziek die niet via iTunes was gekocht, gewist van de apparaten en daarna was het ook niet meer mogelijk muziek buiten iTunes aan te schaffen en op de iPod te zetten. Oneerlijke concurrentie, vinden enkele klanten.

Twee van die klanten zijn al jaren geleden naar de rechter gestapt. Maar de ene klager bleek in het bezit te zijn van een iPod die na 2009 was gekocht, terwijl de ander wel over zo'n apparaat beschikte maar die bleek niet persoonlijk door haar te zijn gekocht, maar via het bedrijf van haar man. En dat telt niet, vindt de rechter.

Game over? Nee!

Game over, zou je zeggen. Maar de rechter geeft de advocaten even de tijd om nieuwe gedupeerden te vinden. Dat zou geen probleem moeten zijn, omdat er in de periode tussen september 2006 en maart 2009 liefst acht miljoen iPods zijn verkocht. Juist dat forse aantal mogelijke benadeelden is voor de rechter aanleiding de zaak nog even in leven te houden, tegen het verzoek in van Apple.

Wel moet een nieuwe benadeelde zich voor aankomende dinsdag melden. Het gaat om honderden miljoenen dollars, mogelijk meer dan een miljard. Dus voel je je geroepen, meld je hier aan!