Dit weekeinde is tijdens de HCC-dagen het eerste Nederlandse kampioenschap pc-bouwen gehouden, georganiseerd door de Nederlandse computerbladen Computer!Totaal en Tips & Trucs.

Nadat zich voor de voorronde meer dan 200 kandidaten hadden opgegeven, streden uiteindelijk in de jaarbeurs in Utrecht de beste 50 kandidaten tegen elkaar en tegen de klok. De uiteindelijke winnaar Wim Nelemans, wist met een tijd van 5 minuten en 46 seconden de andere kandidaten achter zich te houden. Hij ging naar huis met de kampioensbeker en een door Mycom beschikbaar gestelde Myrai 37-inch lcd-televisie.

Vooral de zenuwen speelde een groot gedeelte van de deelnemers parten. Kandidaten die vooraf vol zelfvertrouwen verklaarden dat ze de snelste tijd wel even gingen neerzetten, hadden buiten het verlammende effect van honderden toeschouwers gerekend.

Volkert Deen, hoofdredacteur van Computer!Totaal, trad op als juryvoorzitter en was blij verrast door de grote belangstelling en de gepassioneerde inzet van de deelnemers. "Dit is een prachtige manier om samen met onze lezers iets te doen op de HCC-dagen. Het enthousiasme was overweldigend. De aanmeldingen bleven binnenstromen, de reacties waren onverdeeld positief en we hebben nu al mensen die een plaats voor volgend jaar willen reserveren. Dit leeft zeker onder onze doelgroep en ik kijk nu al uit naar het volgende NK!"

Deen laat weten dat het NK dit jaar wat geïmproviseerd in elkaar is gezet en dat het NK volgend jaar groter aangepakt zal worden. "We hebben een heleboel leuke ideeën opgedaan, dus ik verwacht dat we volgend jaar iets kunnen neerzetten dat nog veel succesvoller is."

Voor het komende NK wil Deen onder andere meer mensen laten deelnemen. Ook wordt er over nagedacht om verschillende bedrijven tegen elkaar te laten strijden.

Het NK pc-bouwen was vooralsnog een puur mannelijke aangelegenheid. Er waren wel vrouwelijke aanmeldingen, maar zij trokken zich op het laatste moment terug. Egbert van Sterkenburg, die namens uitgeverij IDG Nederland de organisatie van het NK leidde, heeft er alle vertrouwen in dat de dames volgend jaar wel hun geluk durven te beproeven.

Inmiddels hebben we ook videomateriaal.