Het internationale Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) heeft de standaard IEEE 802.16m goedgekeurd. Die standaard moet de opvolger worden van WiMax. Het duurde meer dan vier jaar om die opvolger te ontwikkelen en volledig in orde te krijgen. De nieuwe standaard is backwards compatible met WiMax ‘1’.

Maximaal 300 Mbps

Samsung demonstreerde vorig jaar oktober op een Japanse beurs al een voorloper van de nieuwe standaard. Het netwerk dat het Koreaanse bedrijf haalde wist een snelheid van 330 Mbps per seconde te bereiken. De doorvoersnelheid wordt nu gestandaardiseerd op 300 Mbps. Uiteindelijk zouden eindgebruikers daarvan zo’n 100 Mbps moeten kunnen ontvangen. De snelheid van de eerste versie van WiMax ligt op maximaal 40 Mbps.

WiMax-2 gebruikt verschillende technieken om de prestaties van zijn voorganger te overtreffen. Zo gebruikt de nieuwe standaard die techniek ‘MiMo’ (multiple in/multiple out) waarmee het mogelijk is om tegelijkertijd meerdere datastromen te verzenden en ontvangen. Daarnaast kan de standaard gebruikt worden met femtocellen en zelforganiserende netwerken.

LTE is aan de winnende hand

De nieuwe standaard werd vorig jaar al door de International Telecom Union (ITU) erkend als officiële 4G-technologie. Het kreeg die eer samen met LTE-Advanced. De opvolger van Long Term Evolution (LTE), die eveneens nog niet commercieel verkrijgbaar is. Opvallenderwijs kwamen zowel de eerste WiMax als LTE niet in aanmerking voor het stempel ‘4G’. De ITU versimpelde later de definitie van die term waardoor ook die standaarden nu 4G genoemd mogen worden.

Het is opvallend dat het IEEE nu pas met een opvolger voor WiMax komt. Inmiddels heeft een overgrote meerderheid van de telecomaanbieders gekozen voor LTE om mobiele 4G-netwerken aan te leggen. In Nederland zijn bijvoorbeeld Tele2 en KPN bezig met de aanleg van een netwerk op basis van LTE. Ook T-Mobile wil die overstap maken.

Geen succes in Nederland

WiMax heeft qua techniek enkele grote overeenkomsten met LTE maar werd veel eerder gestandaardiseerd dan die laatste techniek. In Nederland zijn er wel enkele bedrijven die zo’n netwerk hebben aangelegd maar dat is nooit grootschalig gebeurd.

Ziggo biedt bijvoorbeeld alleen nog WiMax aan in het grensgebied tussen Eindhoven en België. Het bedrijf heeft echter samen met kabelaanbieder UPC frequentieruimte voor LTE gekocht en zal dus ook overstappen naar die standaard.

Het bedrijf WorldMax bood WiMax aan in het centrum van Amsterdam maar stopte daar in juni 2010 mee omdat Defensie last zou hebben van storingen. Het bedrijf schikte met het leger maar kreeg naar eigen zeggen een teleurstellende schadevergoeding.