De nieuwe specificatie moet in de tweede helft van 2010 klaar zijn en is interoperabel met vorige WiMAX-specificaties. Een groep bedrijven, onder leiding van Intel, werkt onder de naam WiMAX 2 Collaboration Initiative aan de ontwikkeling van de snellere draadloze technologie. Dat doen die bedrijven in samenwerking met standaardenorganisatie WiMAX Forum.

WiMAX 2 is gebaseerd op de standaard 802.16m, de opvolger van de oudere 802.16e-standaard. Het consortium van bedrijven belooft met WiMAX 2 pieksnelheden van meer dan 300 Mbps, minder netwerkvertraging (latency) en meer capaciteit voor tijdgevoelige toepassingen als VoIP.

Operators paaien

Intel heeft veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van WiMAX. Ook onder meer Samsung en Motorola zijn lid van deze nieuwe groep die de WiMAX-standaarden ontwikkelt. Intel zegt samen met andere bedrijven te werken "om te zorgen dat WiMAX 2 voldoet aan de eisen van operators die worstelen met een explosie van de vraag naar mobiele data en diensten".

Smartphonefabrikant HTC presenteerde in maart al de HTC EVO 4G, een Android-telefoon met ingebouwde WiMAX-chip. Toch kiezen veel Amerikaanse draadloze carriers, zoals AT&T en Verizon, voorlopig voor een andere 4G-technologie: LTE (Long-Term Evolution).

Telco's kiezen LTE

Die draadloze technologie vereist namelijk slechts een opwaardering van het bestaande mobiele net. Voor WiMAX is het nodig nieuwe basisstations te plaatsen. Daarom kiezen veel operators voor LTE. Netwerkgigant Cisco besloot onlangs zijn investeringen in WiMAX stop te zetten.

In Nederland gokken KPN en Ziggo op LTE, na een test met LTE én WiMAX. Aan de aankomende 2,6 GHz-veiling doet waarschijnlijk ook een WiMAX-aanbieder mee: Worldmax. De Nederlandse frequentieveiling is namelijk technologieneutraal, dus de geveilde blokken zijn voor verschillende draadloze telecomtechnieken te gebruiken.