Aerea van Worldmax ging in juni in Amsterdam van start als eerste Wimax-aanbieder voor Nederlandse consumenten. De eerste maanden was dat 'een lightversie voor early birds'.

Aerea had plannen voor snelle uitbreiding naar de andere drie grote steden, maar die zijn even in de koelkast gezet. De provider wil zich voorlopig alleen richten op Amsterdam. "We willen eerst in Amsterdam een honderd procent dekking realiseren. Over andere steden wil ik geen beloftes doen", zegt Aerea-woordvoerster Ingrid Goos.

Cijfers over het aantal klanten mag ze nog niet geven. "Maar het gaat goed." De eerste klanten zijn volgens haar naast technologiefans ook veel kleine zelfstandigen en jongeren.

Prepaid

Woensdag maakte de draadloze provider zijn definitieve aanbod bekend. Dat bestaat uit drie prepaid-abonnementen met 0,5, 1, of 2 Mbps downloadsnelheden. Theoretisch zijn via Wimax hogere snelheden mogelijk, maar Aerea biedt deze nog niet aan.

"Onze usb-dongle ondersteunt nu nog geen hogere snelheden", aldus Goos. De abonnementen kosten respectievelijk 15, 20 of 25 euro per maand. De benodigde usb-dongle kost 90 euro. De provider kent geen datalimieten, maar wel een 'fair use policy'.

Geen Mac

Tot voor kort werkte Aerea alleen met een insteekkaart en Windows XP. De nieuwe usb-dongle toegevoegd werkt ook onder Vista. Mac-ondersteuning zit er nog niet in. "Daar werken we nog aan", aldus Goos. Naast het prepaid-aanbod komt Aerea binnenkort ook met postpaid-abonnementen met een opzegtermijn van een maand. Aerea heeft nu grotendeels dekking binnen de ring in Amsterdam, uitgezonderd Noord.

Veiling

Aerea maakt gebruik van de 16e-standaard, die ook bekend staat als 'Mobile Wimax'. Deze biedt als voordeel dat gebruikers van zendmast kunnen wisselen wanneer zij bijvoorbeeld in de auto of trein reizen. Bij oudere Wimax-standaarden was dat niet mogelijk.

Worldmax heeft een licentie voor de 3,5 GHz-band. In het tweede kwartaal van 2009 worden via internet nieuwe Wimax-frequenties in de 2,6 GHz-band geveild. Worldmax biedt ook mee voor een frequentieblok.