Het WiMax Forum is een nonprofit-organisatie die op dit moment werkt aan het 802.16m-certificatieprofiel. Die nieuwe WiMax-standaard, ook wel bekend als WiMax 2, moet deze zomer af zijn. 802.16m is vooral sneller dan de huidige standaard. Het werk van de groep is vergelijkbaar met dat van de W-Fi Alliance die werkt aan een standaard voor supersnelle wifi-netwerken.

Het WiMax Forum, dat sinds 2001 bestaat, heeft in 7 laboratoria overal ter wereld tot nu toe 203 producten gecertificeerd. WiMax is sinds 2005 een standaard voor mobiel breedband, maar lijkt het te verliezen van een andere standaard: 4G. Die standaard staat ook wel bekend als LTE, en is een evolutie van de huidige 3G-technologie.

Kwart opgestapt

De WiMax-organisatie lijkt nu langzaam leeg te lopen. Zo werd er eerder dit jaar een kantoor gesloten in de Amerikaanse staat Oregon. Volgens het Forum gaat dit eerder om een herverdeling van werkkracht en niet om een inkrimping, bericht de IDG News Service. Toch heeft de groep 6 tot 8 vaste banen geschrapt en leunt het sinds kort meer op vrijwilligers.

Er zijn op dit moment nog 300 organisaties lid van het Forum. Een paar maanden geleden waren dit nog ongeveer 400 bedrijven. Verschillende ondernemingen zijn afgehaakt omdat er binnen die organisaties besloten is toch niet voor WiMax te gaan, verklaart Forum-voorzitter Ron Resnick. De meeste grote bedrijven blijven nog wel aanwezig in het consortium.

Voor ontwikkelingslanden

Bedrijven als Samsung, Nokia, Huawei, Sprint Nextel en Korea Telecom zijn nog steeds aangesloten bij het Forum. Resnick geeft toe dat WiMax waarschijnlijk een technologisch niche gaat vullen, maar zeker wel op zijn plaats is binnen het mobiele breedbandspectrum. "De grootste mobiele operators zetten overal ter wereld in op LTE", aldus Resnick. Volgens hem zijn er wel kleinere operators die nu voor WiMax kiezen en niet willen wachten op de uitrol van LTE-netwerken.

Ook in ontwikkelingslanden zou WiMax populairder zijn dan LTE. Volgens Resnick wordt de techniek omhelsd in India en Indonesi├ź, vooral omdat WiMax goedkoper is dan andere technieken voor mobiel breedband.

In de Verenigde Staten is onlangs het eerste 4G-netwerk in gebruik genomen. Ook de eerste 4G-telefoons worden daar al verkocht. In Nederland zijn begin dit jaar frequentiebanden voor mobiel breedband geveild, dat spectrum is technologieneutraal.

Eerder werd bekend dat Defensie de uitrol van een landelijk WiMax-netwerk blokkeert in de 3,50 GHz en 3,58 GHz band blokkeert. Die WiMax-signalen kunnen namelijk een Fries satelliet-station van Defensie storen. De mobiele breedbandveiling ging om de 2,6 GHz-band.