Supermarktketen Somerfield in Manchester maakt al gebruik van de WiMax-verbinding. Aanbieder van de service, wereldwijde Virtual Network Operator Vanco , claimt daarmee de eerste te zijn die deze connectiviteit aanbiedt aan middenstanders. De draadloze WiMax-verbinding is bedoeld als alternatief voor de soms onbetrouwbare dsl-verbindingen.

"In sommige gebieden is het moeilijk om een goede dsl-verbinding te krijgen", licht technisch adviseur Steve McKeaveney van Vanco tegenover Webwereld toe. "Daar biedt WiMax een uitkomst. Met deze technologie kunnen de gebieden die tot nu toe geen goede dekking hebben wel aangesloten worden."

Netwerk

Omdat Vanco zelf geen netwerkinfrastructuur bezit lopen de WiMax-verbindingen via service provider Vialtus Solutions. De hardware wordt geleverd door WiMax-bedrijf Freedom4.

McKeaveney ziet WiMax vooral als een belangrijke oplossing voor het leveren van internet in moeilijk bereikbare gebieden. "Kijk naar Sardinië, daar zijn ze laatst ook aan de slag gegaan met het uitrollen van een WiMax-netwerk. Het is daar moeilijk om kabels te trekken voor dsl-netwerken omdat het zo rotsachtig is. Inmiddels zijn er verschillende isp's op het eiland die op deze manier draadloos breedband leveren."

Geen heilige graal

Ondanks de mogelijkheden die WiMax biedt ziet McKeaveney deze techniek niet als de heilige graal van draadloos internet. Hij wijst erop dat breedband via het mobiele netwerk ook een grote vlucht kan nemen. Op dit moment ziet hij nog duidelijk een voorsprong voor WiMax omdat deze service gebruik maakt van internetprotocol. Internet via mobiele netwerken zoals UMTS maakt hier nog geen gebruik van.

"Op een gegeven moment zal het huidige mobiele netwerk vervangen worden door een netwerk dat wel internetprotocol aankan", analyseert McKeaveney. Volgens hem kunnen die netwerken dan net zo belangrijk worden als WiMax.

Winnaar

"Het is te vroeg om te zeggen welke van de twee als winnaar uit de bus gaat komen", aldus de adviseur. "Ik zou niet verbaasd zijn als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten het mobiele netwerk gebruikt gaat worden voor draadloos breedband en Europa WiMax omarmt." McKeaveney schat dat hier over twee jaar meer zekerheid over is. Vanco zal gaan werken met beide technologiën.

In Nederland is de virtuele netwerkaanbieder ook klaar om WiMax verbindingen aan te bieden, zegt de Nederlandse managing director Bertil Holthuis. Het is volgens hem nog wachten op geïnteresseerden.