Zodra een upgrade van het besturingssysteem ter sprake komt, is er vaak bezorgdheid dat het uiterlijk en de werking is veranderd, zodat gebruikers hun applicaties en bestanden niet meer kunnen vinden en dus hun werk niet meer kunnen doen. Of het idee leeft dat eerst een intensieve training nodig is om gebruikers wegwijs te maken in het nieuwe besturingssysteem. Hoe zorg je ervoor dat gebruikers niet in paniek raken?

"Juist bij de migratie naar Windows 10 is deze bezorgdheid echt niet nodig," benadrukt Pieter Wigleven, Technology Solution Professional bij Microsoft. "Windows 10 lijkt voor eindgebruikers op Windows 7, de transitie makkelijker is dan ooit. Er is veel minder of zelfs helemaal geen training nodig als je van Windows 7 naar Windows 10 overstapt. Het startmenu is bijvoorbeeld weer terug, dus het voelt voor gebruikers al direct vertrouwd aan."

Enthousiasmeren

Een migratie wordt volgens Wigleven ook sneller geaccepteerd als je ervoor zorgt dat gebruikers enthousiast raken over de mogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem. "Windows 10 start sneller op en ook tijdens het gebruik is de computer sneller. Je haalt dus meer uit bestaande hardware en daardoor werk je prettiger met de computer. Verder is de beveiliging sterk verbeterd en is Windows 10 visueel aantrekkelijker gemaakt dan de vorige versie." Een andere unieke mogelijkheid waar hij op wijst is dat je op eenvoudige wijze kunt inloggen met biometrisch authenticatie via Windows Hello

"Dat werkt op enkele manieren, waaronder via zeer geavanceerde gezichtsherkenning. Je hebt er wel redelijk recente hardware voor nodig met een geschikte camera, maar dan is het systeem zelfs in staat om identieke tweelingen feilloos uit elkaar te houden." Het is een nieuwe manier om makkelijker, sneller en vooral ook veiliger in te loggen. "Recente zakelijke laptops kunnen voorzien zijn van een IR sensor of een 3D camera en daarmee geschikt zijn voor Windows Hello. Andere laptops beschikken vaak over een vingerafdruksensor en ook dat werkt heel snel en veilig."

Momentum

Veel organisaties hebben vanwege de economische crisis langer dan gewoonlijk gewacht met het vervangen van hardware. Nu het weer beter gaat met de economie, wordt met de komst van Windows 10 daarom veel meer gekeken naar de totale werkplek. "Wat dat betreft is er nu echt momentum," benadrukt Pieter Wigleven. "Je kunt het vervangen van hardware perfect combineren met de invoering van Windows 10. Er zijn mooie apparaten te koop met aanraakschermen waarop Windows 10 al helemaal staat voorgeïnstalleerd. Oudere laptops zijn vaak een beetje lomp, maar tegenwoordig zijn ze vaak heerlijk slank en licht." Het vooruitzicht op nieuwe hardware kun je volgens hem dus prima gebruiken als middel voor een betere acceptatie van Windows 10.

Vroegtijdig betrekken

In plaats van gebruikers lastig te vallen, blijkt het juist als zeer positief ervaren te worden als je mensen vroegtijdig bij de migratie betrekt. Als IT-er ben je uiteraard al langere tijd bezig met de voorbereidingen. Neem je daar de gebruikers in mee, dan zien ze eerder de voordelen in, raken ze sneller gewend en worden ze niet plotsklaps met een nieuw besturingssysteem geconfronteerd. Daarnaast is voor consumenten de upgrade naar Windows 10 gratis. Dus hebben ze het thuis vaak al in gebruik en zijn ze inmiddels allang aan Windows 10 gewend. Zijn er afdelingen waar gebruikers minder snel meegaan in veranderingen, dan is het een idee gebruik te maken van ambassadeurs. Een medewerker die wel openstaat voor veranderingen, is vaak prima in staat om collega's alsnog enthousiast te maken.

In place upgrade

Enorm voordeel van Windows 10, is dat de upgrade nu in place gedaan kan worden. Pieter Wigleven: "Bij eerdere Windows-versies was vaak het advies om alles te wissen en met een schone installatie te beginnen. Daardoor was een upgrade veel werk, omdat daarna ook alle applicaties opnieuw geïnstalleerd en alle bestanden teruggezet moesten worden." Dankzij een in place upgrade is dat vanaf nu voorgoed verleden tijd. "Alle applicaties blijven geïnstalleerd en geconfigureerd op het systeem staan en ook de lokale data blijft gewoon beschikbaar. Na de upgrade kun je gewoon weer verder gaan waar je gebleven was."