Als je nieuwe hardware koopt, staat daar meestal standaard al Windows 10 op geïnstalleerd. Maar wat doen veel bedrijven zodra de gloednieuwe machines geleverd zijn? Ze poetsen alles er direct vanaf, zodat ze met een schone lei kunnen beginnen door er een eigen image op te zetten. "Alleen blijkt uit navraag dat bedrijven gemiddeld drie tot zes maanden nodig hebben om een image te maken voor een Windows-installatie", vertelt Pieter Wigleven, Technology Solution Professional bij Microsoft. "Dus er is al een werkende Windows-installatie aanwezig en die gooit men eraf, om er vervolgens een image op te zetten waar drie tot zes maanden aan is gewerkt. Dat klinkt niet als een efficiënte manier om desktops in te richten."

Provisioning packages

Gelukkig is het bij Windows 10 ook helemaal niet meer nodig om zo veel tijd te steken in het maken van images. "Het grote voordeel van Windows 10 Pro, is dat je direct gebruik kunt maken van een bestaande Windows-installatie. Je kunt er namelijk een provisioning package op loslaten, waarmee je er op een zeer eenvoudige en snelle manier voor zorgt dat je precies het image krijgt dat jij voor ogen hebt." Zo'n provisioning package maak je als organisatie gewoon zelf. Alle benodigde applicaties worden netjes geïnstalleerd, je neemt de machine op in de management tooling en die doet vervolgens de rest. Indien gewenst kunnen medewerkers zelf nog applicaties installeren vanuit de Windows Business Store of publieke Store.

Vooral als we het vergelijken met hoe het er op mobiele platformen aan toe gaat, is het opmerkelijk dat nieuwe machines die compleet met een werkende Windows-installatie geleverd worden eerst worden gewist. "Als je een nieuwe smartphone of tablet koopt, zet je daar toch ook geen nieuw image overheen", stelt Paul Huijbregts. Hij is Cloud Solution Architect bij Wortell. "Zo'n apparaat neem je direct in gebruik. Je past hooguit de configuratie aan om hem zo goed mogelijk geschikt te maken voor jouw manier van werken. Waarom zou je dat anders doen met een laptop? Dat is toch ook een mobiel device?"

Zo veel mogelijk standaard houden

Dat het maken van images zoveel tijd kost, wordt nog weleens als argument gebruikt waarom er nog niet is getest. "We hebben nog geen image voor een Windows 10 installatie, dus kunnen we geen applicaties testen, hoor ik vaak", vertelt Huijbregts. "Terwijl hier heel simpele oplossingen voor bestaan. Zo kun je op bepaalde plekken alvast een in place upgrade naar Windows 10 doen. Bijvoorbeeld op de werkplek van een aantal IT'ers. Een in place upgrade is zo gebeurd en dan kun je direct ervaring opdoen. Ook is er vast nog wel wat oude of ongebruikte hardware aanwezig waarop Windows 10 geïnstalleerd kan worden."

Images beginnen echt iets van het verleden te worden. De nieuwe werkwijze via provisioning packages werkt immers veel eenvoudiger en efficiënter. "Waar we naartoe gaan, is dat je alles zo standaard mogelijk houdt", licht Pieter Wigleven toe. "Dat geldt voor alle producten van Microsoft. In het verleden hebben we klanten gezien die vrijwel alle 3800 group policies aangepasten.. Maar daarmee snijd je jezelf alleen maar in de vingers op het moment dat je wilt upgraden naar een nieuwe versie." Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door alles zo standaard mogelijk te houden. Net zoals met een smartphone of tablet dus.

Het is ook niet meer zo nodig om alles dicht te schroeven en tegen te houden. "Vaak wordt dit nog gedaan omdat het vroeger moest", legt Paul Huijbregts uit. "Het besturingssysteem was toen erg open, waardoor er dingen fout konden gaan als een gebruiker te veel vrijheden had." Dat is nu niet meer het geval. "Een wipe and re-load is daarom net als bij tablets en smartphones niet meer nodig. Via een provisioning package maak je een al aanwezige Windows-installatie snel en efficiënt Enterprise-klaar, zonder dat je een nieuw image hoeft te installeren." En gaat het echt mis, dan biedt Windows 10 de optie om Windows terug te brengen naar de originele installatie met behoud van applicaties, bestanden en instellingen.